De passe-partout: zo kies je de mooiste

Een kindertekening, een waardevolle brief of een heus kunstwerk: er is altijd wel iets leuks om in te lijsten. Wil je daar een passe-partout bij gebruiken? Dan is de keuze weer eens reuze, en geloof ons: een passe-partout kan je kunst maken of kraken.

passe-partout

De afmetingen

De eerste keuze die je moet maken: welke afmetingen wil ik? Het antwoord is deels een simpel rekensommetje, deels een kwestie van stijl. Het meest gangbaar is een rand van 4 tot 6 centimeter, maar daar hoef jij je niets van aan te trekken. Sterker nog, een relatief klein kunstwerk kan door een passe-partout prima in een grote lijst.

Of je voor een subtiel passe-partout wilt gaan of er juist een flink statement van wilt maken, kun je bepalen door twee aspecten: het kunstwerk en de kamer waar het komt te hangen. Welke kleuren hebben de muren? En moet de kamer flink worden opgefleurd, of ben je juist op zoek naar eenvoud? En dan betekent die eenvoud niet per se een kleine passe-partout, de keus voor het juiste formaat hangt weer helemaal af van je kleurcombinaties.

1. Wit

We kennen allemaal de klassieke witte passe-partout. En hoewel je misschien juist graag out of the box denkt, is zo’n witte klassieker echt niet afgezaagd. Soms past ‘ie simpelweg het beste bij het kunstwerk, of kan je interieur wel wat rust en eenvoud gebruiken. Zeker wanneer je een witte muur hebt, valt het kunstwerk door een wit passe-partout een beetje weg; ideaal wanneer je al veel kleur in huis hebt, of wanneer je grote lijsten wilt zonder echt de hele muur te beslaan met de kunst zelf(alhoewel, waarom niet?).

2. Zwart

Ben je op zoek naar contrast? Dan kun je lichte kunstwerken in een zwart passe-partout hullen. Zo zet je het kunstwerk extra in de spotlights. En natuurlijk geldt hier hetzelfde principe als bij de witte variant: als je een donkere muur hebt, laat je het kunstwerk mooi opnemen in je muur.

LEES OOK:
Kunst aan de muur: jouw persoonlijke artwall

3. Felle kleuren

De meest gewaagde variant, want een felle kleur geeft je kunstwerk gegarandeerd een andere look. Of het de kleuren van het kunstwerk versterkt of juist afzwakt, met een kleurig passe-partout trek je gegarandeerd de aandacht. Hul een kindertekening in felrood, een waardevolle brief in olijfgroen of – wanneer je écht lef hebt – een heus kunstwerk in een felle kleur die de kunstenaar nooit had bedacht.

4. Een print

Wil je het kunstwerk gewoon een beetje uitbreiden? Dan kun je de passe-partout natuurlijk onder handen nemen. Inderdaad, dat zul je zelf moeten doen. Een passe-partout uit de winkel is namelijk altijd effen. Met een paar potloden en kwasten breng jij daar snel verandering in. Buiten de lijntjes kleuren was nog nooit zo leuk!

nog meer: woonkamer