Milieuvriendelijkheid van kachels
Als het buiten erg koud is en je binnen zit op een regenachtige dag, geeft een haard of kachel een knusse sfeer in huis. Helaas hebben de meeste manieren van hout verbranden een slechte invloed op het milieu. Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij. Daarnaast kan de luchtkwaliteit in een woonomgeving verslechteren. Af en toe de kachel aansteken kan geen kwaad, maar probeer het huis zo veel mogelijk te verwarmen met duurzame alternatieven. 'Een houtkachel of haard heeft iets gezelligs en als je dit graag wilt gebruiken, kan dat nog steeds. Af en toe dan, want het is aan te raden de kachel niet te gebruiken als hoofdverwarmingssysteem', aldus Guido Rodenburg, duurzaamheidsexpert bij Independer.
Elektrische sfeerhaarden
Bij een elektrische haard komt geen rook vrij én het geeft de sfeer waar je naar op zoek bent. De 'vlammen' in zo'n sfeerhaard zijn in de meeste gevallen ledverlichting. Idealiter wek je de energie die je gaat gebruiken voor een elektrische sfeerhaard op met duurzame bronnen zoals zonnepanelen.
Houtkachel
De ultieme opwarmer in de woonkamer en een ware sfeermaker: de houtkachel. Meestal is ie gemaakt van gietijzer, staal of speksteen. Er zijn veel verschillende soorten houtkachels: hangende haarden, wandhaarden, vrijstaande houtkachels en inzethaarden. Welke houtkachel het geschiktst is voor het huis of de ruimte, hangt van een aantal dingen af. Een hangende haard kies je bijvoorbeeld als je een ruimte groter wilt laten ogen of een moderne twist wilt geven. Een inbouwhaard is handig bij een op maat gemaakt meubel.
Voordelen houtkachel
Relatief goedkoop in aanschaf.
Groot aanbod van verschillende modellen, dus voor iedere woonstijl wat wils.
Een houtkachel verbrandt weinig brandstof, mits je zelf de toevoer van zuurstof kunt regelen.
Nadelen houtkachel
Veroorzaakt rook, wat slecht is voor de luchtkwaliteit in de omgeving en het milieu.
Je moet jaarlijks de schoorsteen laten vegen, wat kosten met zich meebrengt.
Gevaarlijk voor kinderen.
Gaskachel of -haard
Een echte blikvanger waar je nauwelijks naar om hoeft te kijken is een gaskachel of gashaard. En net als een houtkachel in allerlei soorten beschikbaar: groot, klein, vrijstaand of hangend. De vlammen in een gaskachel zijn bijna niet te onderscheiden van knapperend houtvuur en ze bieden zát warmte. Mede door hoge gasprijzen en de negatieve impact op het milieu, zul je in nieuwbouwhuizen niet gauw gaskachels tegenkomen. Huizen die meer dan tien jaar oud zijn worden vaak verwarmd door gas en uiteindelijk wil je daar vanaf, aldus Rodenburg. 'Nieuwbouwwoningen hebben vaak geen gasaansluiting meer, maar bijvoorbeeld een warmtepomp. Huizen die iets ouder zijn, hebben waarschijnlijk nog wel een gasaansluiting. Deze woningen zijn vaak wel goed geïsoleerd en daardoor houd je de warmte beter binnen. Hierdoor gebruik je dus minder gas.' Een gashaard voor de sfeer? Geen probleem, dit is gewoon mogelijk in een nieuwbouwhuis. De meeste moderne gashaarden kunnen geleverd worden op propaangas. In de tuin wordt een speciale kist geplaatst met ruimte voor twee gasflessen, die je eenvoudig vervangt wanneer de haard niet meer brandt.
Pelletkachel
Een pelletkachel brandt op houtpellets, korrels van geperst zaagsel. Er zit een gloeipen in de kachel die er voor zorgt dat de pellets gaan smeulen en uiteindelijk vlam vatten. De vlammen zijn minder groot dan bij een haardvuur, maar je hebt wel het gevoel dat je een fikkie stookt. Vooral in slecht geïsoleerde huizen is een pelletkachel ideaal.