woonkamer

Opruimen met Marie Kondo

 
beeld vtwonen
 
Leestijd 4 minuten

Als we Aaf Brandt Corstius moeten geloven, is de eerste opruimcelebrity van de wereld opgestaan: Marie Kondo. Zij schreef het boek dat wereldwijd 2 miljoen keer is verkocht: Opgeruimd! Heb je het boek nog niet gelezen, dan is de kans groot dat je na het lezen van dit artikel niet meer kan wachten. Of je doet er je voordeel mee dat wij het boek al hebben gelezen en heel graag de tips van deze opruimgoeroe met je delen. (promotie)

Lees verder onder de advertentie

KonMari-methode

Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen. Dat is de belofte die Marie Kondo doet op de achterflap van haar boek. Een typisch geval van 'you had me at hello' want wie wil dat nou niet. Marie Kondo lijkt op de wereld gezet om ons te helpen met opruimen, als kind was ze er al door geobsedeerd en als volwassene heeft ze nu een adviesbureau dat mensen leert hun rommelige huizen te veranderen in ruimtes vol rust en inspiratie. Hiervoor ontwikkelde ze – zelf door schade en schande wijzer geworden – de KonMari-methode. Geen hogere wiskunde, wel heel inspirerend.

Weggooien en opbergen

De belangrijkste les van het boek is om alleen de zaken te bewaren waar je van houdt, en de rest weg te doen. Wil je daar serieus mee aan de slag, dan hanteer je het principe van weggooien en opbergen. De volgorde is belangrijk, altijd eerst weggooien en daarna pas gaan opbergen. Een ander belangrijk advies is om het weggooien in één keer te doen, dus niet elke dag een beetje. De rommel haalt je weer in en je zult de moed verliezen.
Vervolgens ga je niet per ruimte in huis weggooien en opbergen, maar per categorie. Eén categorie per keer en in deze volgorde, gewoon omdat Marie Kondo het zegt en geloof haar nou maar:

1. Kleding
2. Boeken
3. Paperassen
4. Allerhande spullen (komono)
5. Dingen met emotionele waarde

Lees verder onder de advertentie

Tegen de tijd dat je aan de laatste en moeilijkste categorie toe bent, ben je geoefend in het weggooien en spullen beoordelen op hun geluksfactor.

Opbergen

Na het weggooien mag je heerlijk gaan opbergen. De tips hiervoor zijn verrassend simpel en dat geeft vertrouwen. Geef spullen een vaste plek, gebruik geen ingewikkelde opbergsystemen maar (schoen)dozen, maar ook, hang je hanger-kledingstukken van laag naar hoog, als een pijl naar boven zeg maar. Marie Kondo belooft een glimlach iedere keer als je jouw kast opent. En dacht je goed bezig te zijn met de stapeltjes kleding in je kast? Dan heb je Marie Kondo's manier van vouwen nog niet ontdekt.

Lees verder onder de advertentie

Bedanken en loslaten

Terwijl je dit leest, zie je waarschijnlijk al de beren op de weg. Je denkt aan die doos met dierbare foto's, aan het stapeltje kleren dat je ooit wel weer gaat passen en probeert vooral niet te denken aan al die dozen op zolder. Alsof ze gedachten kan lezen, heeft Marie Kondo voor alles een oplossing, ze neemt je letterlijk aan de hand als je gaat opruimen. Het is misschien even wennen, maar door anders naar spullen te kijken, zal je ze niet alleen meer waarderen maar ook makkelijker los kunnen laten als ze hun functie in jouw leven hebben vervuld.

Aan de slag!

Heb je zin om te gaan opruimen? Waarschijnlijk wel, anders had je dit artikel niet helemaal uit gelezen. In dat geval is het boek 'Opgeruimd!' een echte aanrader. Je hebt het binnen een dag uit en dan ben je goed uitgerust om alle troep en beren uit de weg te ruimen.

Shurgard Self Storage

Eenmaal opgeruimd, kun je misschien wel wat extra ruimte gebruiken. Voor de dozen met persoonlijke herinneringen die je graag wilt bewaren, maar waar in huis niet voldoende ruimte voor is. Of omdat weggooien ook zo definitief is en je een aantal dozen wilt stallen voor de eerstvolgende vrijmarkt of kofferbak-verkoop in jouw buurt. Je zou dan (tijdelijk) een opslagruimte kunnen huren.

Lees verder onder de advertentie

Shurgard biedt particulieren opslagruimte, van 1 tot 30m2, met een flexibele huurperiode. De ruimte is beveiligd met een persoonlijke toegangscode en slot. Je kunt zeven dagen per week bij je spullen. Een veilige en handige oplossing en je betaalt voor de eerste maand huur slechts 1 euro, ook als je maar een maand huurt. Meer weten? Kijk op shurgard.nl

Bron: in samenwerking met Shurgard