Jaren 30-woningen: wat maakt ze zo populair?

beeld vtwonen Beeld

Een glas-in-loodraam, erker voor het huis en een royale tuin. De bekende jaren 30-woningen kenmerken zich door authentieke elementen en zijn nog steeds zeer gewild onder woningzoekenden. Zelfs nieuwbouwwoningen worden steeds vaker in deze stijl gebouwd. Woningen uit de jaren ’30 hebben een bepaalde charme, zijn sfeervol en stralen romantiek uit. Niet gek dus, dat ze nog steeds razend populair zijn.

Lees verder onder de advertentie

Opvallende hal

Bij binnenkomst zijn de kenmerken van een jaren 30-woning al snel te herkennen. De voordeur is vaak bewerkt met glas in lood en door de hoge plafonds oogt de hal ruimtelijk. Deze zijn vaak wel 3 meter hoog en versierd met ornamenten of balken. Nog een opvallend detail is de typerende terrazzo, granito of zwart-witgeblokte vloeren. Aan de onderkant van de muur vind je de klassieke hoge plinten.

Glas in lood

Een jaren 30-woning heeft haar charme mede te danken aan de bekende glas-in-loodramen. Dit gebrandschilderde glas is overal in het huis terug te vinden: in de bovenlichten van de erker, in de voordeur en in de en suite. De glas-in-loodramen bestaan uit verschillende kleuren en patronen. Waar het glas in lood in de jaren ’20 feller van kleur was – denk aan de combinatie van oranje, geel en rood, waren de kleuren in de jaren ’30 zachter en koeler. Vaak terugkomende tinten zijn blauw, groen, paars en geel.

LEES OOK
Binnenkijken in een jaren 30-appartement met lichte kleuren

Lees verder onder de advertentie

Kamers en suite

Iets wat de jaren 30-woningen razend populair maakt, zijn de sfeervolle kamers en suite. Dit is een combinatie van de voor- en achterkamer, die worden gescheiden door één of twee schuifdeuren. Door deze deuren te sluiten, wordt al snel een knusse sfeer gecreëerd. Naast de schuifdeuren bevinden zich vaak inbouwkasten, waar de deuren tussen worden geschoven. Deze kasten beschikken voor en achter over voldoende opbergruimte; perfect om servies en trendy woonaccessoires in uit te lichten.

Schouw

Een schouw kan natuurlijk niet ontbreken in de authentieke woning. In sommige gevallen bezitten de voor- én achterkamer een schouw. Deze is gemaakt van natuursteen of marmer, en is een parel voor in het interieur.

Knusse erker

De erker: een van de meeste knusse plekken in de woning. Deze ruimte bevindt zich meestal aan de voorzijde van het huis, al kun je hem ook tegenkomen aan de zijkant of achterkant van de woning. De erker straalt gezelligheid uit en is multifunctioneel in te richten. Maak er bijvoorbeeld een comfortabele zithoek van door er diverse kussens en dekens neer te leggen, of plaats de eettafel in deze hoek, zodat je tijdens het tafelen kunt genieten van het uitzicht.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Binnenkijken in een fris jaren 30 gezinshuis in Pijnacker

Groene buurt en royale tuin

Waar de natuur in nieuwbouwwijken nog moet ontwikkelen, heeft het groen in jaren 30-buurten al genoeg tijd gehad om te groeien. Daarnaast beschikken veel jaren 30-woningen over een ruime achtertuin. Veel bewoners plaatsen een overkapping of een aanbouw. Er gaat weinig tuin verloren en van binnen oogt het dan een stuk ruimer.

In de jaren 30-stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 10-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Moniek visser