Hier moet je op letten bij het op maat (laten) maken van een kast 

Kast op maat, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Houten ladder (burbri.nl). Blankhouten vloerlamp van Bloomingville, 160×40 cm (hxØ) (vtwonen.be). Gevlochten vazen klein en groot, houten kruk, kussen met ruitprint, mok op kruk, vierkant bord op kruk, blanke houten bak op tafel, gestreept schaaltje in kast (couleurlocale.eu). DKR Wire stoel van staal en leer van Vitra, notenhouten voorraadpotten van When Objects Work, glazen voorraadpotten van When Objects Work, koffiemaker Push van Muuto (homestede.nl). Stalen hanglamp Blossom middel, potje met kwast op de grond, staande kwast in kast (hetgrachtenpand.com). Siervorm op kast, houten blok in kast (pietjonker.nl). Bruine koffiekopjes van Serax, (maisonnl.com). Leren dienblad op tafel, houten tafel (covanderhorst.nl). Langwerpig kussen 45×110 cm (loods5.nl). Opgerolde plaid, linnen tafelkleed, lichtbruine en donkerbruine linnen servetten, bruine gevlochten mand, slabestek, houten borden, vierkante houten bak (hm.com). Kwast (badenbaden.nl). Kwasten, kleine bruine koffer (harlequin-lisse.biz). Gevlochten mand op kast (zarahome.com). Kokosnotentros onder in kast (thewunderkammer.eu). Vaas op tafel privébezit. Beeld

Wil je een kast op maat (laten) maken? Dan zul je vast een paar vragen hebben. Wat worden de afmetingen? Hoe maak je je eigen tekening? En welk materiaal kies je? Lees hier de belangrijkste tips voor het maken van een kast.

Lees verder onder de advertentie

1. Inspiratie opdoen

Het op maat (laten) maken van een kast begint met inspiratie opdoen. Zoek naar kasten die je mooi vindt op Pinterest of Instagram en maak een moodboard. Als je een duidelijk beeld in gedachten hebt kun je aan slag met de volgende stap: een tekening (laten) maken. Wil je leren hoe je een succesvol moodboard maakt? Volg de online cursus Moodboard maken met stylist Frans.

2. Meten en tekenen

Zelf de afmetingen van een kast bepalen, en met behulp van een tekenprogramma of op ruitjespapier een tekening maken, kost veel tijd en denkwerk. Alleen maar leuk als je hier handig in bent, maar als je dat lastiger vindt, kun je ook een kant- en klare bouwtekening gebruiken. Zo vind je hier de afmetingen, benodigdheden en werkbeschrijving voor het maken van een open vakkenkast, een XL kastenwand en een open wandkast.

Wil je een ander soort kast maken zoals een kleding- of boekenkast? Op Pinterest kun je ook veel tekeningen vinden. Maar houd er wel rekening mee dat deze tekeningen niet altijd compleet zijn. Veel klussers adviseren online deze bouwtekeningen. Op deze site kun je verschillende ontwerpen kiezen en alle tekeningen beschikken over een materiaallijst. Fijn als je inkopen gaat doen! Handig: je kunt het materiaal bij een bouwmarkt vaak op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

Lees verder onder de advertentie

3. Functies

Er zijn natuurlijk veel manieren om een kast in te richten. Zo kun je een kledingkast afwisselen met planken, lades en roedes, er een schoenenrek in plaatsen, of zelfs een speciaal plekje maken voor sieraden. En bij een vakkenkast wil je misschien wel kleine en grote vakken maken. Het is dus belangrijk om van tevoren goed na te denken over wat de functies worden van je kast.

LEES OOK
3 tips voor het stylen van een open kast

4. Materiaal

Een net zo’n belangrijk onderdeel bij het maken van een kast is het kiezen van het materiaal voor de kast. Veelgebruikte houtsoorten zijn mdf, multiplex, vurenhout en grenenhout. Alle vier betaalbaar en bovendien kunnen deze houtsoorten gemakkelijk worden aangepast naar de kleuren van je interieur. Lees hier meer over de verschillende houtsoorten zodat je een goede afweging kunt maken:

Lees verder onder de advertentie
  • Mdf is betaalbaar, goed bewerkbaar en makkelijk in allemaal vormen te zagen omdat het niet splintert door de fijne vezelstructuur. Maar mdf heeft ook nadelen. Het materiaal trekt vocht aan en is dus niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. Door het vocht kan mdf zelfs een paar millimeter dikker worden. Daarnaast heeft mdf een sterk zuigende werking, waardoor verf snel in het hout wordt gezogen. Dat zorgt voor een minder mooie uitstraling en het kost ook meer verf omdat de lak er niet goed aan hecht. Om dit te voorkomen, moet je mdf eerst in de grondverf zetten. Dat hoeft geen speciale grondverf te zijn, je kunt hiervoor normale grondverf gebruiken.
  • Multiplex is net als mdf een betaalbare houtsoort. Het is daarnaast ook krachtig; het hout zal niet snel splijten bij bijvoorbeeld spijkers en het is bestand tegen scheuren of kromtrekken. Een nadeel van multiplex is dat het ook niet goed tegen water kan en daardoor minder geschikt is voor vochtige ruimtes. Het materiaal wordt zwaar als het nat is.
  • Vurenhout is makkelijk te bewerken, betaalbaar, sterk, licht en het materiaal droogt snel. Het heeft een lichte en neutrale kleur. Een nadeel daarvan is dat vurenhout bij te veel (zon)licht bruin kan verkleuren. Maar geen zorgen: dat hoeft geen probleem te zijn als je de kast verft.
  • Grenenhout is ook een fijn materiaal omdat het vrij zacht is en daardoor makkelijk te bewerken. En grenenhout is ook betaalbaar. Het hout kan ook geverfd worden.
  • Naast mdf, multiplex, vuren- en grenenhout kun je ook steigerhout gebruiken. Een geleefd materiaal dat tegen een stootje (en regen) kan. Als je van een geleefde uitstraling houdt, kun je dus gerust voor steigerhout kiezen, er kunnen plekken, scheuren, butsen, barsten, noesten en kringen in zitten.

Bron: Beeld: vtwonen 13-2019 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Alexander van Berge