Echte kerstboom
Met kerst zijn er altijd twee teams: team echte boom en team kunstboom. Als je bij het eerste team hoort is de kans groot dat je iedere dag geniet van die heerlijke dennengeur in huis, om over de aanblik van die groene takken van de spar nog maar te zwijgen. Heel duurzaam is het alleen vaak niet om die in huis te halen, gezien de boom vaak na een paar weken al op straat belandt. Dankzij onderstaande tips gebruik je de spar het jaar erop gewoon weer.
Een sterke spar kiezen
Als je graag zo lang mogelijk wilt genieten van een groene boom, dan kun je het best kiezen voor een van de volgende sparren: de Nordmann spar, Nobele spar, Blauwspar of de (Koreaanse) zilverspar. Deze soorten zijn naaldvast.
Zo verzorg je de spar
Laat de boom acclimatiseren. Zet hem eerst een dag in de garage of schuur en verhuis hem dan pas echt naar binnen.
Zet de boom niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor droogt hij snel uit en vallen de naalden eerder uit.
Geef een boom met kluit meteen een paar liter water. Daarna heeft de boom genoeg aan een halve tot één liter water per dag.
Universele plantenvoeding van Pokon houdt de boom langer in goede conditie en helpt tegen naalduitval.
Ben je zo tevreden over de kerstboom met kluit dat je hem volgend jaar opnieuw wil opzetten? Breng hem dan naar het landgoed van Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten en haal 'm voor de volgende kerst gewoon weer op.
HANDIG OM TE WETEN
Ongeschreven regel: wanneer 'mag' je de kerstboom opzetten?
Zo behoud je de kerstboom
Heb je de perfecte boom gevonden, dan wil je vast direct aan de slag met optuigen. Logisch, het is een instant sfeermaker. Hanteer de volgende leefregels voor de grootste overlevingskans tot en met en na de feestdagen.
Koop een boom die in pot is opgekweekt. Neem liever geen boom die speciaal voor de decembermaand is gerooid en opgepot. Zo'n boom is wel goedkoper, maar heeft maar een kleine(re) kans op overleven.
Zet de kerstboom zo kort mogelijk binnen.
Houd de boom uit de buurt van de haard en radiator.
Zet de boom in een pot in een diepe schaal, of op een schotel met water.
Na de feestdagen zet je de boom zo snel mogelijk buiten op het terras of plant je 'm in de volle grond.
De spar snoeien
De meeste sparren, vooral de dwergsoorten, hoeven niet gesnoeid te worden. Wil je een te grote of volle spar toch snoeien? Dan doe je dit het best in de het voorjaar, in april en mei. Gebruik een heggenschaar om het einde van de takken een beetje in te korten. Zo blijft de spar mooi symmetrisch van vorm en goed gevuld.
Zo plant je de boom
Als je een grote tuin of ruim balkon hebt, kan de boom daar ook mooi staan na de feestdagen. Met de volgende tips blijft-ie hartstikke groen en gezond.
Voordat je de boom in de tuin zet, bedenk dan eerst dat deze wel tientallen meters hoog kan worden. Daar staat tegenover dat de meeste exemplaren niet heel snel groeien en nog wel een paar jaar als kerstboom kunnen dienen.
Laat de boom wennen aan koudere temperaturen door hem minstens een paar dagen in de schuur, garage of berging te zetten.
Planten kan alleen als het niet vriest.
Snijd of knip de pot los, verwijder het gaasnet voorzichtig, maak een diep plantgat, plaats de boom erin en gooi er goede (pot)grond op. Geef gedurende de eerste paar maanden elke week flink water.
De boom volgend jaar opnieuw gebruiken? Plant de boom dan met pot en al in de grond. Laat de pot iets boven de grond uitsteken en geef de boom regelmatig water.
LEES OOK
4x de mooiste kleurcombinaties voor de kerstboom
Kerstboom hergebruiken
Wil je de kerstboom na de feestdagen niet in de tuin planten? Ga dan voor een andere duurzame optie. In plaats van hem mee te geven voor één van de lokale vreugdevuren, kun je de boom ook (laten) versnipperen. De houtsnippers zijn een prima mulchlaag voor zuurminnende planten als rododendrons en azalea's.