Dag galm! Alles over akoestische panelen in de woonkamer

Veel galm in de woonkamer is storend en kan invloed hebben op de sfeer. Gelukkig zijn er genoeg manieren om die echoput om te toveren tot een ruimte met een fijne akoestiek. Met akoestische panelen bijvoorbeeld. Ze dempen het geluid én gaan helemaal op in je interieur.

panelen latjes woonkamer
Eettafel Pillar van HKliving, 140×75 cm (Øxh) € 895,-, eetkamerstoel met lichtgrijs stalen onderstel Result van Hay € 233,10, geribbelde glazen van Ferm Living per 4 € 39,- (vtwonen.nl). Eikenhouten eetkamerstoel Wishbone CH24 € 805,- (misterdesign.nl). Marmeren vaas € 39,95, marmeren dienblad € 29,99 (hm.com). Gouden kandelaar privébezit.

Echo in huis

Heb je een woonkamer met betonvloer en minimalistische styling, dan klinkt galm je misschien bekend in de oren. Ook in nieuwbouwhuizen en grote ruimtes is het een veelvoorkomend probleem. Het gevolg? Hoofdpijn, een slechte concentratie en zere oren bij kinderverjaardagen en etentjes. 

Wat werkt tegen galm?

Hoe zorg je nou voor een betere akoestiek? Waar materialen met een harde afwerking geluid weerkaatsen, absorberen zachte, poreuze en pluizige materialen het geluid juist. Vooral geribbelde materialen werken. Meer manieren om de akoestiek te verbeteren, lees je hier. Denk aan:

 • Vloerkleden
 • Gordijnen
 • Veel zachte stoffen, zoals kleden en kussens
 • Stoffen meubels
 • Houten materialen en raamdecoratie
 • Veel woonaccessoires
 • Wandkleden

Klinkt de woonkamer na deze tips nog steeds hol, dan zijn akoestische panelen een goede oplossing.

Hoe werken akoestische panelen? 

Akoestische panelen zijn panelen voor op het plafond of de wanden met een geluidsabsorberende werking. Ze doorbreken de weerkaatsing van geluidsgolven. De panelen zijn van zacht materiaal gemaakt, zoals schuim of (gerecycled) polyesterwol. 

Praktisch en stijlvol

Nu denk je misschien aan de schuimplaten die vaak in geluidsstudio’s worden gebruikt om het geluid te dempen. Die hang je niet zo snel middenin je woonkamer. Geen zorgen, je kunt het nuttige met het aangename combineren door voor een akoestisch kunstwerk te kiezen.

 • Een akoestisch schilderij

Op het eerste gezicht is het wanddecoratie, maar achter het kunstwerk schuilt een geluiddempend paneel van zacht materiaal. Bij sommige aanbieders kun je zelfs je eigen foto, illustratie of print toevoegen aan het doek. Ben je de afbeelding na een tijdje zat, dan wissel je alleen het doek om. Zo beweegt het mee met je interieur.

Achter het kunstwerk schuilt een geluiddempend paneel van zacht materiaal

schilderij witte bank
Flexa Creations muurverf Midden Turf (flexa.nl). Bamboe jaloezieën, prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis.nl). Elementenbank Robin van Koozo vanaf € 2597,-, salontafel Campo van Must Living € 599,-, schaal Tribal Black van Must Living € 59,95, kaarsenhouders Flux van Urban Nature Culture, set van 2 € 79,95 (eijerkamp.nl). Bijzettafel Pillar van Nordal € 189,-, witte vaas van Blomus € 29,95, kaarsenhouder Wood Bulb van Urban Nature Culture € 41,95 (vtwonen.nl). Kussens v.l.n.r.: Zigzag € 89,95, Fantasy Line Knitted € 49,95, Craft € 49,95 (malagoon.nl). Wollen vloerkleed Durrie € 567,- (loook.be). Plant, bloemen en pot, prijs op aanvraag (bloemenweelde-amsterdam.nl). Drankenkar maatwerk, prijs op aanvraag (md-sign.nl). Kunst Ibiza Bonita van Atelier Paint-Ing met houten baklijst € 224,79 (werkaandemuur.nl).
 • Houten latten

Een andere manier om het paneel te verbergen, is door middel van houten latten. Zo’n lattenwand houdt de boel luchtig, maar geeft wel een cosy gevoel, zoals bij deze 3 voorbeelden. Hout werkt van zichzelf ook absorberend, dus dat is dubbele winst.

 • Geometrische vormen

Houd je van abstracte kunst? Er zijn akoestische panelen in bijzondere geometrische vormen die je woonkamer een luxe designtintje geven. Prachtig in bijvoorbeeld een moderne woonkamer. 

 • Less is more

Wil je liever een minimalistisch interieur houden en akoestische panelen uit het zicht hebben? Kies dan voor panelen op het plafond. In dezelfde kleur als je plafond zijn ze nauwelijks zichtbaar.

Waar plaats je de panelen?

Het is goed om na te denken over de precieze locatie van het paneel. Het beste resultaat krijg je door een akoestisch paneel zowel op het plafond als op de muur te bevestigen. De geluidsreflecties op de vloer en op de tegenoverstaande wand worden zo allebei doorbroken. 

Ook werken de panelen het best op plaatsen waar de meeste galm is. Ervaar jij de meeste geluidshinder in de zetel? Is het de televisie die hol klinkt? Of heb je een thuiswerkplek gecreëerd in de woonkamer en kun je je niet concentreren? Maak op de gewenste plek een stille zone met een of twee akoestische panelen. 

Hoeveel akoestische panelen in de woonkamer?

Hoe krijg je nou het beste resultaat en wanneer verbetert de akoestiek? Dat verschilt per ruimte. Als ongeveer 25 procent van het vloeroppervlak van de woonkamer (of zone) uit akoestische materialen bestaat, moet je al verschil horen.

Meer moois voor aan de wand…

nog meer: woonkamer