Abstract en karakteristiek: biomorfe vormen als showstelers

Kronkelende vormen en tentakelachtige motieven. Biomorfe vormen zijn geïnspireerd op de natuur, zonder dat daar een realistische weergave van te zien is. Meubels, accessoires en verlichting bestaan vaak uit zachte, vloeiende lijnen en zijn allesbehalve recht. Voor welk item je ook gaat, biomorfe interieuritems zijn ware showstelers.

interieurstijl | wit wonen | houten salontafel | kroonluchter | scandinavisch basic wonen | moderne woonstijl
Muurverf Early Dew Creations extra mat van Flexa, (deruverfenbehang). Tafel (com-anders). Eetkamerstoel (covanderhorst). Van links naar rechts op tafel: geribbelde vaas (thingsilikethingsilove.com), flesvaas (foekjefleur.com), hoge vaas (covanderhorst), knalgroene vaas (loods5), langwerpige vaas (covanderhorst). Geribbeld glazen vaasje (hm.com), groene glazen vaas met meerdere lagen (loods5), bloempot met bolletjes (hm.com), mintgroene vaas met stippelstructuur (maisonnl.com). Vaasje op de grond (hm.com). Kunsttakken (loods5). Takken in vaas van gebobbeld glas, op tafel in knalgroene vaas en vaas helemaal links (tuinvanjudith.wordpress.com).

Designstroming Biomorfisme

Biomorfisme is een designstroming en stijl uit de jaren 1935-1955. De natuur was een inspiratiebron voor diverse ontwerpers voor hun designs. In een notendop werd de natuur gekopieerd en vervormt voor decoratieve doeleinden. In het biomorfisme maakt men gebruik van natuurlijke, meestal plantaardige vormen en high tech-materialen. De stijl werd na de Tweede Wereldoorlog een trend. Toentertijd uitte zich dat voornamelijk in asymmetrische nier- en boemerangvormige voorwerpen en meubels. Maar ook daarvoor was biomorfisme terug te zien in stijlen als Barok en Rococo.

Meubels

Als je op zoek bent naar meubels die je niet snel bij een ander zult tegenkomen, dan zijn meubels met biomorfe vormen jouw beste vriend. Één item kan het interieur al een stuk uitdagender doen ogen. Zo heeft de Ekstrem Varier Chair (afbeelding linksboven) een excentriek uiterlijk. De bijzondere vorm zorgt voor optimaal zitcomfort en veel bewegingsvrijheid. Ook zijn er veel (salon)tafels te vinden met een biomorf onderstel. Vaak wordt glas in het design verwerkt, voor een spannend contrast met het onderstel.

LEES OOK
Interieurtrend: 10x sculpturaal design en gebogen meubels

Verlichting

Of het nu boven de eettafel, in de slaapkamer of in de woonkamer is: licht de meest fijne plekken in huis uit met verlichting waar je u tegen zegt. Van een biomorfe hanglamp met golvende lijnen tot een met een spectaculair tentakelachtig lijnenspel. Door de unieke vormen zal biomorfe verlichting zorgen voor een adembenemend uitzicht.

Accessoires

Tegenwoordig kom je ze overal tegen: abstracte kandelaren met een biomorf uiterlijk. Vaak bestaan de kandelaren uit een rond afgewerkt lijnenspel met rechte accenten. Combineer er meerdere met elkaar voor een speels effect. Nóg twee trending woonitems die het geheel helemaal afmaken, zijn de welbekende Twisted Candles en S-vormige kaarsen. Deze zijn te vinden in allerlei kleuren en diverse maten.

Til de badkamer of hal naar een hoger niveau met een eyecatcher van een spiegel. Hang twee spiegels met verschillende onregelmatige vormen bij elkaar voor een speels effect. Het kronkelende lijnenspel van de spiegelrand doet denken aan de beweging van stromend water. De minimalistische uitstraling zorgt voor een serene uitstraling in huis.

LEES OOK
Waarom bijzondere vormen en grote objecten ineens een trend zijn

Toch meedoen met deze buitengewone stijl, maar vind je een meubel tóch iets te heftig? Pak de biomorfe trend dan wat subtieler aan en ga voor een vaas met een niet alledaagse vorm. Met of zonder plant of tak: deze zijn op zichzelf al een plaatje om naar te kijken. Door de toegankelijke vormen zijn biomorfe vazen makkelijk met elkaar te combineren. Mixen & matchen maar!

nog meer: woonkamer