Zo voorkom je dat een houten terras of vlonder glad wordt

Handgemaakte loungestoelen uit Essaouira, Marokko, en natuurlijk volop zon: dat zijn de ingrediënten voor een vakantie in tropische sferen. Geef er een eigen draai aan met aluminium dienblad, vintage, 75 tot 110 cm (Ø) (householdhardware). Coconut windlicht uit Bali, 13 cm (Ø), slippers soortgelijk bij Sukha (sukha). Plaid 130×170 cm, vloerkleed 12×180 cm (hkliving). Mand Flädis (ikea.com). Aluminium parasol, 200×200 cm, parasolvoet (extravert). Overig privébezit. Beeld

Met koude en natte weersomstandigheden kan een vlonder of terras binnen mum van tijd in een glijbaan veranderen. Of het nu komt door groene aanslag of winterse omstandigheden. Zo voorkom je dat een houten terras of vlonder glad wordt.

Lees verder onder de advertentie

Wat maakt een houten terras of vlonder glad?

Een houten terras of vlonder is van zichzelf niet glad en glibberig. Hout is namelijk van nature een stroef materiaal. Het soort hout heeft echter wel wat invloed. Zachte houtsoorten nemen meer vocht op en hebben dus meer kans op groene aanslag dan hardhouten terrassen of vlonders.

Niet alleen water maken een vlonder of terras glad, ook vuil dat de weersomstandigheden met zich meebrengen, doet dat. Groene aanslag en vallend blad hechten zich aan het hout en zorgen voor een glibberig geheel.

Hoe voorkom je dat een houten terras of vlonder glad wordt?

Om te voorkomen dat een houten terras of vlonder glad wordt door groene aanslag, is het belangrijk om alles schoon te houden. Met name op plekken waar weinig zonlicht komt. Hier blijft het namelijk vochtiger dan op andere plekken en dus zal er sneller groene aanslag ontstaan.

Lees verder onder de advertentie

Hoe vaak je het terras een schoonmaakbeurt moet geven is afhankelijk van het weer. In de herfst moet je vanzelfsprekend vaker bezemen door de nattigheid en bladval. Wacht alleen nooit te lang met schoonmaken: hoe langer je wacht, hoe meer vuil zicht hecht aan de planken.

LEES OOK
Zo kun je genieten van de tuin als het koud is buiten

Schoonmaakbeurt

Het schoonmaken van een houten terras of vlonder doe je het best met een bezem en wat water. Het liefst heet water. Algen die de groene aanslag creëren, leggen namelijk het loodje bij zo’n 65 graden. Liggen er veel bladeren? Gebruik dan een harde bezem om dit alles eerst bij elkaar te bezemen.

Lees verder onder de advertentie

Mocht je last hebben van hardnekkige groene aanslag, gebruik dan wat water en groene zeep. Groene zeep heeft een natuurlijke samenstelling. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het milieu of het aantasten van het hout.

Gladheid door winterse omstandigheden

Om te voorkomen dat een houten vlonder of terras in de winter een ijsbaan wordt, maak je het winterklaar. Zorg dat het terras schoon is en dat het terras genoeg ruimte heeft om te ademen. Zet bijvoorbeeld niet te veel potten tegen elkaar weg op een kluitje. Daarnaast is het aan te raden om een houten terras of vlonder te behandelen met een vlonder- en terrasolie. Zo blijft het hout beschermd en in topconditie.

Bij gladheid door winterse omstandigheden leg je al snel de link met strooizout. Toch is het niet aan te raden dit te gebruiken tegen een glad houten terras of vlonder. Zout is dan wel een natuurlijk middel, het kan lelijk uitbijten in het hout. Sneeuw kun je beter direct wegscheppen als het is gevallen en de bui weer over is. Wil je toch strooizout gebruiken? Zorg dan dat je het snel weer wegspoelt met water om vlekken te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo maak je het balkon of terras herfst- en winterproof

Alles voor een mooie tuin…

Bron: vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge

Lees verder onder de advertentie