Zo verminder je stroomverbruik en kosten van huishoudapparaten

Dat sommige huishoudapparaten veel stroom verbruiken is bij de meesten wel bekend. Wil je stroomverbruik en de kosten graag verlagen? Door op een aantal dingen te letten kom je een heel eind. Daniel de Wild, Categorymanager Hypotheken en Energie bij Independer, geeft je een aantal tips.

zwarte keuken

Andere verlichting

Je loopt even naar beneden en laat het licht boven aan staan. Misschien denk je dat dit niet zoveel kwaad kan, maar je kunt al veel kosten besparen door het licht toch even uit te zetten. Als er al genoeg licht is kun je die ene lamp beter uit laten staan. Daniel de Wild weet ook dat je de lamp beter kunt vervangen om zo stroom te besparen. ‘Best wat mensen hebben nog halogeen- en gloeilampen, want dat vinden ze mooier staan.’ Vervang deze voor led-verlichting. Dit is namelijk duurzamer en beter voor het milieu. 

LEES OOK
Deze 7 huishoudapparaten verbruiken de meeste stroom

Meet de stroom

Heb je geen idee hoeveel stroom een huishoudapparaat gebruikt? Koop dan een of meerdere tussenstekkers, ook wel energiemeters. ‘Neem bijvoorbeeld de koelkast die je in de schuur hebt staan. Door middel van een tussenstekker kun je het verbruik van je koelkast meten. Zo zul je sneller het besluit nemen om deze bijvoorbeeld alleen maar aan te zetten als het echt nodig is,’ zegt Daniel.

Apparaten uitzetten

Er is veel sprake van sluip-energie. Dit houdt in dat apparaten die op stand-by staan nog steeds energie verbruiken. Denk aan decoders, spelcomputers, airfryers, tv’s en nog andere apparaten. Volgens Daniel loont het zeker om deze uit te zetten als je ze een tijd niet gebruikt. ‘Zeker de oude apparaten verbruiken veel energie, terwijl je dit misschien niet doorhebt.’ 

bruin marmerlook aanrechtblad
Hanglamp uit de vtwonen collectie, beschikbaar via karwei. Overig privébezit.

Een programmeerbare thermostaat

Deze thermostaat is handig voor iedereen, zeker als je soms per ongeluk vergeet de verwarming uit te doen als je uit huis of naar bed gaat. Je verwarming gaat aan en uit wanneer je zelf wilt. Dat niet alleen; je krijgt ook nog een goed overzicht van hoeveel de verwarming eigenlijk aanstaat. Zo kun je net wat meer kosten en energie besparen. 

Vervang oude apparaten 

Een grotere stap die je kunt ondernemen om energie te besparen is het vervangen van oude apparaten. Daar zitten wel kosten aan verbonden, maar de aanschafwaarde haal je er snel weer uit. ‘Er zitten forse verschillen in energieverbruik tussen oude en nieuwe apparaten. Dus ook in de kosten,’ zegt Daniel. Bij het kopen van huishoudelijke apparaten is het belangrijk dat je kijkt naar het energielabel. Hierbij is donkergroen het meest zuinige label. Daarnaast moet je je verdiepen in de apparatuur. ‘Fabrikanten zijn verplicht om het vermogen in Watt op het apparaat te zetten. Vergelijk ze met elkaar, zodat je kunt controleren of je een energiezuinig apparaat hebt.’

nog meer: Wooninspiratie