Zo style en mix je met verschillende dessins
Niet één patroon, maar zes. Niet één kleur, maar tien. En dat alles in zo’n mix dat het toch een eenheid wordt. Hoe je deze gewaagde, maar vrolijke trend uit Parijs naar je eigen huis brengt? Zo style en mix je met verschillende dessins.
Niks is te gek
Bloemen, strepen, stippen, een explosie van kleuren: niks is te gek en toch klopt het allemaal. In dit spel tussen kleurvlakken in uni en dessin clasht alles, maar vloekt niets. De verbindende factor? Het paneel met bloemenlandschap waarvan de kleuren en dessins terugkomen in meubels en accessoires.
Aantrekken & afstoten
Een felgestreepte fauteuil tegenover een hocker met vaag gestreepte bekleding, maar wel in de kleuren van bijvoorbeeld het behang. Of grote vage bloemen op het behang tegenover een plaid met een heel andere bloem, beide in een kleur uit de basis. Nu nog een paar pittige unikleuren in een totaal ander palet toevoegen en de clash is compleet. Bewust net buiten de kaders gaan zorgt voor een levendig stilleven, zonder dat het ontaardt in een ongeorganiseerde chaos.
“Herhaling is de truc: strepen en bloemen van groot tot klein zorgen voor verbinding én contrast”
Out of the box
Ondanks de mix van verschillende dessins ontstaat eenheid, met dank aan de basiskleuren zwart, wit, terra en bruin. Alleen het kobaltblauw en rood knallen eruit. Ook de dessins in allerlei formaten zorgen voor contrast: kleine patronen tegenover grotere vormen zoals het tapijt en de kunst in de nis. Kwestie van creatief combineren, bijvoorbeeld met deze kast waarvan de deuren behangen zijn.
Funky vloer
Gesignaleerd in internationale magazines en op woonbeurzen: tapijt is terug van weggeweest, met dessins als grote trend. Zo’n opvallende vloer is natuurlijk dé manier om een saaie kamer een upgrade te geven. Ook de textuur van vloerbekleding heeft effect. Een kokostapijt heeft bijvoorbeeld door z’n textuur al een beetje een dessin. Datzelfde geldt voor een fluffy hoogpolig tapijt dat structuur geeft, zeker als er ook nog een patroon in geweven is. Een vloerkleed in één kleur zorgt juist weer voor meer balans.
LEES OOK
Dit doen vloerkleden met verschillende vormen en kleuren
Stappenplan
Ben je wel in voor wat avontuur in je interieur, maar weet je niet waar te beginnen? Stap voor stap opbouwen is de truc. Mix eerst verschillende dessins met elkaar: ruit, bloem, streep, primitieve prints, geometrische prints, maar houd het aantal kleuren beperkt. Grote meubels als een zetel of tafel in een kleur die terugkomt in een van de dessins zorgen voor een rustige basis, zodat je kunt losgaan met kussens en andere accessoires in je favoriete patronen en kleuren. Bouw zo het aantal dessins op en kijk bij elke toevoeging of het nog steeds oké is. Uiteindelijk kun je ook het contrast in kleur opzoeken, tot het clasht, maar niet vloekt. Of tot je het welletjes vindt.
Niet zo bescheiden!
Van kussens tot fauteuils: dessins kunnen overal. Een groots effect geeft een behang met dessin of een paneel dat behangen is met een uitvergrote foto van bloemen of een landschap. Voeg daar items uit dezelfde kleurfamilie aan toe (ton-sur-ton geeft verbinding en rust) of items met eenzelfde soort patroon maar kleiner (dat werkt juist contrasterend in de vorm). Ook strepen laten graag met zich spelen: een brede streep op het behang krijgt meer zeggingskracht in combinatie met een smallere streep in bijvoorbeeld de stoffering van een hocker of fauteuil. Variëren met verticale, diagonale en horizontale strepen kan ook. De herhaling van strepen geeft verbinding en het verschil in grootte, richting en kleur zorgt voor het contrast – het beste van twee werelden dus. Heb je de balans gevonden, top de boel dan af met een kleur die niet uit de ton-sur-ton kleurfamilie komt en/of een dessin dat er nog meer uitspringt dan de basisverzameling dessins. Deze uitspatting zorgt voor een spannend geheel, net als dat ene pepertje dat je gerecht nog nét wat pittiger maakt.
“Strepen in alle richtingen én clashende kleuren: zo krijg je de poppen wel aan het dansen”
Stilleven
Zijn de verschillende dessins samen nog rustig door de warme rode en zwart-witte tinten, de dynamiek komt er pas goed in als er een groen-lila streep en een oranje-roze dambordruit aan worden toegevoegd. Clashende kleuren die zorgen voor een schurend randje. Enige voorzichtigheid is wel op z’n plaats, want wordt het té, dan ontaardt deze hoek van de kamer in een heksenketel. Opbouwen is dus ook goed blijven kijken.
Schrikeffect
Bloemen, kleine vervaagde motieven en delicate dessins passen goed bij een klassieke, romantische sfeer. Voor een beetje schrikeffect is meer nodig, zoals diagonale strepen in combinatie met grote ruiten in bonte kleuren. Zelfs tie dye past erbij als een onverwachte smaakmaker. En voor wie helemaal los wil gaan: een kleurig patroon op de vloer – ja, tapijt is weer helemaal terug – maakt het wow-effect compleet.
LEES OOK
Bonte boel: zo krijg je een mix van verschillende dessins in huis
Shop dessins…
Bron: vtwonen 06-2022 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen