Zie je op tegen de naderende herfst? Breng het licht terug in huis

beeld vtwonen Beeld

We kunnen er niet meer omheen: de zomer is bijna voorbij. De dagen worden korter en daarmee is ook het daglicht sneller verdwenen. Heb je moeite met wennen aan de naderende herfst? Met deze manieren breng je het licht terug in je huis én humeur.

Lees verder onder de advertentie

Begin bij de basis

Een donkere kleur op de muur kan een ruimte sfeer geven, maar het zorgt tegelijkertijd voor minder licht. Grote oppervlakten in een huis, zoals de wanden en het plafond, weerkaatsen het meeste licht. Ben je gevoelig voor sombere, donkere dagen? Kies dan voor een neutrale, lichte kleur voor de muren en het plafond.

Laat het licht binnen in de herfst

Hartstikke leuk al die accessoires en planten op de vensterbank of voor het raam. Maar wist je dat ze ook licht tegen kunnen houden? Wanneer je meer licht in de herfst- en winterperiode wilt, zorg er dan voor dat je planten of meubels die voor het raam staan voorlopig even een ander plekje geeft.

Heb je een voor- of achtertuin? Check dan ook of je meer licht zou kunnen creëren door de haag een flinke snoeibeurt te geven.

Lees verder onder de advertentie
Fauteuil, 176x100x74 cm (bxdxh) € 599,-, bank € 999,- (sofacompany.com). Gordijnen gemaakt van linnen stof Brera Lino in kleur Calico, Putty en Oyster van Designers Guild, per meter € 86,- (wva.nl). Vloerkleed van Linie Design € 700,-, witte bijzettafel van Pols Potten € 294,99, vloerlamp van Ferm Living € 679,- (vtwonen.nl). Wollen plaid € 119,-, keramieken theepot € 25,99, wit kussen € 39,99 (zarahome.nl). Witte keramieken vaas € 29,99 (hm.com). Witte keramieken mok € 22,90 (letoile.store). Geometrische vaas en schaal op voet prijs op aanvraag (julyadrichem.com). Handgemaakte bolletjeskaars, set van drie € 45,- (sukha.nl). Witte porseleinen vaas € 87,-, vloerkleed aan wand € 630,-, witte keramieken mok met ongeglazuurde onderkant, set van twee € 27,- (bolia.com). Betonnen bijzettafel € 450,- (lanena-home.com). Witte keramieken schaal € 44,95 (urbannatureculture.com). Overig privébezit. Beeld

Ben je gevoelig voor sombere, donkere dagen? Kies dan voor een neutrale, lichte kleur voor de muren en het plafond.

Licht, lichter, lichtst

Ook meubels kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid licht in je woning. Hoe lichter de meubels, hoe lichter het in huis wordt. Denk bijvoorbeeld aan glazen bijzettafels: ze zijn niet alleen de trend van nu, glazen meubels laten ook extra licht door. Maar ook spiegels aan de muur verrichten wonderen, vooral als je de spiegel op de muur tegenover een raam hangt.

Lees verder onder de advertentie

Heb je zware en donkere gordijnen hangen? Dan kun je overwegen deze te vervangen door exemplaren die lichter zijn én meer licht doorlaten. Ook grote, donkere vloerkleden kunnen veel licht opslokken.

Lichtpuntjes

Een voordeel van de naderende donkere dagen: je maakt het ’s avonds al snel gezellig met kaarsen en extra lampen. Waarschijnlijk is de verlichting op de plekken waar je veel komt al dik in orde, maar kijk eens goed rond: in welke donkere hoeken zou je meer licht kunnen gebruiken? Een lichtplan voor deze ruimtes kan hierbij helpen en investeer ook in staande lampen of wandlampen.

Tip: plaats naast de lamp een glimmende accessoire en je zorgt direct voor veel meer lichtinval.

Lees verder onder de advertentie

Deze producten raden we aan voor licht in de duisternis

Bron: Beeld 1: styling Fietje Bruijn, fotografie Barbara Kieboom | Beeld 2: vtwonen 06-2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | assistentie Sanne Ketelaar, Minke van Bakel