Woonwinkelen: zo houd je het gezellig

beeld vtwonen Beeld

Voor de één een feestje, voor de ander een regelrechte ramp: woonwinkelen. Toch kom je er soms niet onderuit om samen op pad te gaan voor een nieuwe zetel, tafel of keuken. Loopt zo’n middagje woonshoppen bij jullie altijd uit op gekibbel en gedoe, om vervolgens met lege handen naar huis te gaan? Zo kom je samen tot een mooi compromis én houd je het gezellig.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

1. Moodboard maken

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor woonwinkelen. Zorg er eerst voor dat jullie helder hebben waar je naar op zoek bent en ga dan pas op pad. Een goede manier hiervoor is het maken van een moodboard. Pak ieder een groot wit vel en een stapel tijdschriften, scheur er plaatjes uit die je mooi vindt en plak die op. Zo wordt jullie smaak al snel duidelijk en zie je waar de overeenkomsten zitten. Misschien liggen jullie meer op een lijn dan je zou verwachten! Een bord op Pinterest maken kan natuurlijk ook.

2. Wat koop je waar?

Wanneer een van de twee geen fan van de meubelboulevard is, bereid je dan goed voor en ga zoveel mogelijk recht op je doel af. Winkel in en winkel uit is funest voor je humeur, dus zorg dat je weet waar je moet zijn. Maak een boodschappenlijstje en kijk op internet alvast in welke winkels je kunt vinden wat je zoekt. Plan voor het winkelen een ochtend of middag in en neem een foto van jullie moodboards mee. Zo kom je niet met iets thuis waar je later toch weer spijt van krijgt.

3. Stap voor stap woonwinkelen

Wanneer je je inrichting wilt veranderen, dan hoeft dat natuurlijk niet allemaal in een keer. Heb je een nieuw huis of een verbouwing achter de rug? Neem dan de tijd voor het uitzoeken van meubels, kleuren en wand- en raamdecoratie. Je hebt er vaak een heel drukke tijd op zitten en daardoor ben je misschien sneller moe of geïrriteerd. Het is zonde om op zo’n moment een impulsaankoop te doen om er maar vanaf te zijn.

Lees verder onder de advertentie

Bovendien moet je ook wennen aan je huis. Kijk hoe het licht valt, waar je graag zit en wat je echt nodig hebt. Ga daarna stap voor stap aan de slag en maak je keuzes ruimte voor ruimte.

4. Pick your battles

Hoe goed jullie voorbereiding ook was, soms lukt het gewoon niet om een meubel, kleur of materiaal te vinden waar je beiden helemaal achter staat. Probeer dan lange onderhandelingen te vermijden en neem letterlijk en figuurlijk even afstand. Vraag je af waarom je zo’n fel tegenstander bent van die ene kleur of stof. Soms is het tactischer én gezelliger om de strijd niet aan te gaan en zo bij een volgend keuzemoment meer kans te maken op jouw favoriet.

Pick your battles heet dat in mooi Engels, oftewel, kies je gevecht en kijk of het wel de moeite waard is. Dat is soms beter dan een compromis waar je uiteindelijk allebei maar matig enthousiast over bent.

Lees verder onder de advertentie

Weer verliefd op je huis

Fietje, Marianne, Liza, Frans en Eva laten in vtwonen Weer verliefd op je huis elke week zien hoe ze de verschillende smaken van bewoners op een mooie manier samen brengen. Soms door het sluiten van een compromis, soms door het doorhakken van knopen en een flinke dosis lef.

Kijk alle afleveringen hier terug.

Bron: Fotografie: Maartje Diepstraten

Lees verder onder de advertentie