Woonidee: maak van je oude meubel een nieuw pronkstuk

Zit je al dagen naar die oude tafel te staren? Misschien wil je dit meubel weg hebben, maar vind je het ergens ook zonde. Wees creatief en maak van je oude meubels iets nieuws.

groen behang kunstwerk

Hout hergebruiken

Is het tijd voor een nieuwe tafel in huis? Kijk dan eerst of je de oude nog kan gebruiken om daar een ander handig meubel van te maken. In het huis van Bart en Iris maakte stylist Frans van de oude houten eettafel een wandbank boven de radiator. En dat is niet de enige optie. Laat je creativiteit erop los. Ga aan de slag met het hout wat je hebt. Gebruik het houten meubel bijvoorbeeld als paneel achter je bed. Heb je nog een nachtkastje nodig? Of speur Pinterest af voor meer inspiratie.

Toch nog gehecht aan die oude tafel. Je hoeft er niet per se een ander meubel van te maken. Opknappen kan ook! Denk aan het verven van het blad of het vervangen van de poten. Het blad betegelen zorgt ook voor een compleet nieuwe tafel. Zo hoef jij die oude vertrouwde eettafel toch niet weg te doen. Dit geldt niet alleen voor de tafel, je kunt ook andere houten meubels gebruiken zoals kasten of stoelen.

Nieuwe bekleding

De kans is groot dat je op die zetel of fauteuil – die je jaren geleden met veel plezier kocht – op een gegeven moment uitgekeken raakt. Geen probleem, je hoeft niet meteen een nieuwe te kopen. Het opnieuw bekleden van dit meubel zorgt al voor een andere sfeer in huis. Ook dit zie je terug bij Bart en Iris. Daar kreeg de fauteuil een nieuw jasje door nieuwe bekleding. Je kunt het aan iemand anders overlaten, maar je kunt ook zelf aan de slag. Meer weten? Lees hier hoe je aan de slag gaat.

feng shui woonkamer
Metalen hanglamp Woody, 35×8 cm (Øxh), exclusief lichtbron € 99,-, ook in 27×8 cm (Øxh) € 79,99. Vloerkleed Stepping Stones, 160×230 cm € 179,-. (vtwonen.nl) M.m.v. sofacompany.com (fauteuil), couleurlocale.eu (salontafel), vtwonen.nl (vaas Caetana van Kave Home). Overig privébezit.

In de verf

Het ligt misschien wat voor de hand, maar verven van oude meubels maakt ze gloednieuw. Hiervoor is krijtverf eigenlijk de beste optie. De dekking is goed en zorgt ervoor dat het geverfde meubel goed kan ademen. Het is namelijk op waterbasis. Toch niet blij met de nieuwe look? Over deze verf breng je gemakkelijk een nieuwe laag aan. En door de vele opties wat betreft kleuren zit er altijd iets bij wat in je interieur past. Kijk bijvoorbeeld naar de vtwonen krijtverf bij Karwei.

LEES OOK
Een kast schilderen met krijtverf  

Nieuw leven

Wil je toch echt van je oude meubel af? Geef ‘m af bij een kringloopwinkel. Zo krijgt het een nieuw leven bij iemand anders in huis. Er nog iets aan verdienen? Verkoop het meubel dan online. Zo vind je een nieuwe eigenaar en wordt die oude tafel, kast of fauteuil ook nog eens hergebruikt.

Vintage shoppen…

nog meer: Wooninspiratie