1. Kies nauwkeurig
Om te beginnen kan je als je je bloemen koopt ook zelf al een zomerse selectie maken. De ene bloem kan namelijk beter tegen de warmte dan de andere. Tulpen of pioenrozen bijvoorbeeld (maar éigenlijk bijna alle bloemen) zijn extra gevoelig voor hoge temperaturen. Goede keuzes zijn dan weer gerbera's, zonnebloemen, gladiolen of delphinium. Zij zijn beter bestand tegen de hitte én zien er ook nog eens zomers uit!
2. Ververs het water
Net zoals jij veel en schoon water drinkt tijdens warme dagen, doen je bloemen dat ook het liefst. Ververs het water in de vaas daarom dagelijks om bacteriën tegen te gaan én zorg vooral voor genoeg water. De bloemen nemen namelijk meer op en het water verdampt ook veel sneller bij warm weer. Terwijl je dat misschien wel zou denken, mag het water ook niet té koud zijn. Lauwwarm water is de beste optie. Als je het water vervangt, maak je de vaas ook best steeds schoon. Drinken maar!
3. Verwijder rotte bloemen
Zitten er een paar uitgebloeide bloemen in je boeket? Haal ze er dan zo snel mogelijk uit. De gassen die vrijkomen bij de rotting beïnvloeden namelijk ook de nog verse bloemen. Zo gaan ze al snel slap hangen of zelfs niet uitbloeien. Zonde!
PS Zorg ook dat er geen bladeren in het schone water hangen. Deze kunnen gaan rotten en dat proces zorgt voor bacteriën die de bloemen sneller laten verwelken.
4. Zet ze zo koel mogelijk
Klinkt logisch, maar niet altijd simpel. Want misschien staan je bloemen 's morgens niet in de zon, maar gebeurt dat 's middags of 's avonds wel. Laag of hoog, geen enkele zon zal de bloemen goed doen. Zorg er daarom voor dat je bloemen de hele dag in de schaduw staan, liefst op een zo'n koel mogelijke plek. Nog beter is om ze 's nachts in de meest koele ruimte van je huis of appartement te zetten, of buiten op je terras.
5. Snijd ze (écht) schuin af
Ook het schuin afsnijden van de stelen lijkt voor de hand liggend, maar toch is het de moeite om het écht zorgvuldig te doen. Doe dit in een koele omgeving en herhaal het steeds opnieuw wanneer je het water ververst. Gebruik ook geen schaar, maar een mesje. Zo kunnen de bloemen het water nog beter opnemen. Zet ze na het afsnijden vervolgens zo snel mogelijk weer in het water. Een langere én zomerse levensduur gegarandeerd!
6. Vermijd fruit
Fruit is gezond, maar minder goed voor je bloemen. Bloemen en fruit gaan niet zo goed samen: het fruit produceert namelijk ethyleengas, wat bloemen sneller laat verwelken. Uit elkaar houden dus!
Bron beeld: styling Ozanne en Guillemine Mertens | fotografie Jonah Samyn | uit: 'Een frisse start met vtwonen', aflevering 4