Zo creëer je een zen Japanse tuin waarin je helemaal tot rust komt 

Als er één plek is waar je echt helemaal tot rust kunt komen, dan is het wel in een zentuin met een Japans tintje. Een Japanse tuin ademt minimalisme en eenvoud, maar ondertussen is over elk detail in de tuin nauwkeurig nagedacht. Dus: geen ruis en echt even helemaal opladen.  

vtwonen special tuin 03 2021 | stoelen bij de vierkante vijver
Aluminium parasol, 200×200 cm, parasolvoet (extravert). Handgemaakte loungestoelen uit Essaouira, Marokko, aluminium dienblad, vintage, 75 tot 110 cm (Ø), bank achterin, naturel leer, 110x43x40 cm (bxdxh) (householdhardware). Kokosnoot windlichten uit Bali, 13 cm (Ø), slippers soortgelijk bij Sukha (sukha). Teakhouten stoel Abaca achterin, 75x65x70 cm (bxdxh), plaid 130×170 cm, vloerkleed 12×180 cm (hkliving). Rotan windlicht soortgelijk via vtwonen.nl. Overig privébezit.

De Japanse tuin

Een Japanse tuin is oorspronkelijk bedoeld voor meditatie en werd populair door het werk van de zen-boeddhistische monnik Musō Soseki. Soseki was ook tuinarchitect en heeft veel Japanse zentuinen ontworpen.

Om een Japanse tuin te ontwerpen zul je rekening moeten houden met een aantal principes. De Japanse tuin draait om ‘verbergen en ontdekken’. Het doel hiervan is dat je het landschap niet in één keer ziet, maar dat je je steeds weer verwondert over de prachtige verborgen plekken in het landschap. Geluid speelt ook een belangrijke rol, zoals het zachte gegalm dat je hoort als je door de tuin wandelt. Daarnaast is een Japanse tuin nooit symmetrisch zoals veel Nederlandse tuinen dat wel zijn.

Monnik Musō Sosek richtte zich vooral op zentuinen maar je hebt binnen de Japanse tuinstroming ook watertuinen, waar de vijver centraal staat, paradijstuinen, theetuinen voor theeceremonies, mostuinen, wandeltuinen, binnenplaatstuinen en kluizenaarstuinen.

LEES OOK
10x de japandi stijl in huis halen

Dit heb je nodig: water, planten en stenen  

Een Japanse tuin bestaat altijd uit drie ingrediënten: water, planten en stenen.

  • Water speelt allereerst een belangrijke rol. In een Japanse tuin wordt vaak gekozen voor een koivijver waar mooie gekleurde koivissen in zwemmen. Over de vijver lopen vaak een of meerdere bruggetjes.
  • Om de vijver heen vind je allerlei soorten planten. Zoals bamboe, zwart gras, het siergras Carex morrowii ‘Variegata’, heesters zoals Rhododendrons, Azalea’s of groenblijvende heesters en coniferen. Ook een Esdoorn past goed in een Japanse tuin. Bloesems kunnen niet ontbreken in de tuin, vooral de Japanse sierkers is populair, maar vergeet ook de Blauwe regen ‘Wisteria’ niet. 
  • Naast planten is er veel grind. Alleen al het geluid wat je hoort als je over het grind heenloopt geeft een zengevoel. Het grind wordt vaak ook in mooie patronen geharkt, wat ook wel wordt gezien als een voorbereiding op de meditatie. Door de tuin lopen slingerpaadjes en er liggen veel losse stenen die als een soort eilandjes worden gezien. 

Om zelf het zengevoel van een Japanse tuin te creëren, is bovenstaande optelsom misschien ietwat extreem. Maar door de principes in kleine beetjes toe te passen, kan de tuin al flink zen worden. Denk aan een kleine vijver met fonteintje, daaromheen een paar stengels bamboe en ernaartoe een minipad van grind of stapstenen.

Lekker loungen 

Een Japanse tuin leidt vaak naar een theehuis en echt veel buitenmeubels zie je er niet in terug. De meubels die er staan zijn minimalistisch en hebben horizontale lijnen die de rustgevende uitstraling versterken. Over elk detail is nagedacht. Er zijn weinig accessoires. Hier en daar een Japanse lampion in een boom of een paar kussens langs een lage tafel. In je eigen tuin is het natuurlijk wel fijn om wat meubels neer te zetten om te kunnen ontspannen. Met dit stappenplan maak je zelf een daybed voor binnen en buiten en hier hebben we onze mooiste tuinmeubels voor je verzameld om deze zomer lekker te kunnen loungen in de tuin.

Wil je een Japanse tuin zelf aanleggen? Bekijk dan deze video voor meer tips.  

BEKIJK OOK
Japanse tuin ontwerpen en aanleggen

Een Japanse tuin bezoeken

Je kunt ook inspiratie opdoen in de Japanse tuin in Park Clingendael in Den Haag. Deze tuin heeft bijzondere bomen en een prachtige moslaag en je kunt er heerlijk tot rust komen. Houd er wel rekening mee dat de tuin maar acht weken per jaar geopend is. De tuin is namelijk heel kwetsbaar door onder andere de moslaag.

 

nog meer: Wooninspiratie