Deze planten maken van jouw balkon een groen paradijs

Eerder verklapten we al de drie mooiste botanische tuinen in België. Ben je niet zo’n wandelaar en zak je liever gewoon lekker onderuit op je terras? Met deze planten tover jij je balkon om tot een groen paradijs.

1. Plantenhangers

Je balkon moet een plek zijn waar je heerlijk kan vertoeven en tot rust kan komen. Helaas is ons rustplekje vaak niet zo groot. Bekijk het slim en werk in de hoogte. Met plantenhangers heb je meteen een groen accent zonder al te veel plaats te verliezen. Kleine plantjes – zoals pampasgras – in een kader aan de muur geven je balkon nog een extra leuke toets.

2. Cactussen

Ook cactussen zijn niet meer weg te denken uit onze interieurs. Omdat ze water opslaan, overleven ze gemakkelijk een droogteperiode. Ben je ze dus even water vergeten geven? Geen zorgen, je zal niet meteen naar het plantencentrum in de buurt moeten hollen voor een nieuw exemplaar. Sommige cactussen kunnen bij een lage temperatuur zelfs tot drie maanden zonder water! Ook wat de hoeveelheid zonlicht betreft, stellen ze geen al te grote eisen. Bolvormige cactussen kunnen enorm veel licht verdragen, dus buiten staan in de zomer vormt geen probleem!

3. Klimplanten

Ben je een grote fan van planten die zich een weg langs je gevel banen? Ga dan voor de Wisteria sinensis ‘Prolific’ of simpelweg Blauwe regen. De naam zegt je waarschijnlijk niets, maar je kent ze ongetwijfeld. Deze lila-blauwe bloemen hebben heldergroene bladen en ruiken heel lekker. Ze groeien snel en worden met gemak 7 tot wel 9 meter! Vanaf half mei beginnen ze te bloeien, met een nabloei tot september. Geef ze zeker een zonnig plekje, daar houden ze van.

4. De Kentia

Als we onze Noorderburen mogen geloven, is de Kentia dé plant die jij dit voorjaar in huis moet halen. Hij groeit ten oosten van Australië en is één van de sterkere palmen. Hij kan zelfs tot 12 meter hoog worden. Ben je niet gezegend met groene vingers? Dat geeft niet, want deze plant is heel makkelijk in onderhoud. Regelmatig kleine beetjes water geven en je jungle terras is klaargestoomd voor de komende weken. Heb je plots last van veranderdrang op je balkon? Zet je Kentia dan gewoon binnen, ook daar is hij nog een lang leven beschoren. Plaats ‘m in een rotan mand zodat je eens afwijkt van de klassieke bloempot.

5. Houten lounge

Heb je ’t gevoel dat je terras nog niet volledig af is? Niets zo leuk als zelf de handen uit de mouwen te steken. Met een paar palletten, verf en wat kussens heb je in no time de lounge van je dromen in elkaar geflanst. Schuur eerst je palletten af en geef ze een likje verf. Om het zo fris en neutraal mogelijk te houden, ga je best voor wit. Plaats twee of drie palletten op mekaar -afhankelijk van de gewenste grootte – en zet ze in een L-vorm. Kleed het geheel aan met kussens in verschillende kleuren, schapenvachtjes en een leuk buitentapijt. Je krijgt meteen een heel warm en gezellig gevoel en het kost je niet zo veel moeite.

Wie niet zo graag knutselt, koopt gewoon nieuwe meubels in onze shop! Heb je al een mooie lounge staan? Bekijk dan de DIY over hoe je een pallet kan omtoveren tot kruidenrek. Zo haal je groen in huis en recycleer je je oude palletten.

Bron: vtwonen 08-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Liza Wassenaar

nog meer: Wooninspiratie