Traditie en design

Wat is dat toch met Nordic design? Zou het aan het heldere licht, de overdaad aan vrije natuur en hun nuchtere kijk op zaken liggen dat ontwerpers uit Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen al decennia lang over de hele wereld bewondering oogsten voor hun functionele ontwerpen?

gele bankdesign bankdesign bijzettafelstoelen In Between

Tijdloos design

Neem nu deze bank, een ontwerp van Arne Jacobsen uit, en dat geloof je bijna niet, 1939. De beroemde Deen ontwierp bank Mayor speciaal voor het raadshuis in het Deense Sølerød.Het Deense interieurmerk &Tradition brengt de bank nu opnieuw uit in vier kleuren: zwart, grijs, roze en in kerriegeel. &Tradition heeft als missie om traditioneel Scandinavische waarden – vakmanschap meets kunst, functie meets vorm, materiaal meets potentieel – te verbinden met hedendaags design. Daarom brengen ze naast het werk van ontwerpers uit het verleden ontwerpen uit van nieuwe designtalenten. Belangrijk uitgangspunt daarbij is respect voor de natuur als bron van ruwe materialen en grondstoffen. En natuurlijk moeten de ontwerpen tijdloos zijn. Bank Mayor is daar in elk geval een prachtig voorbeeld van.

Tafel Hoof van de Britse Samuel Wilkinson uit 2012 is weer een voorbeeld van puur, hedendaags design met een twist: een eikenhouten bijzetter met pootjes die uitlopen als een potloodpunt.

Een spliksplinternieuw ontwerp is stoel In Between van de Finse ontwerper Sami Kallio. Gemaakt van eiken en verkrijgbaar in vier kleuren: lichtgrijs, zwart, naturel en (niet op de foto) donkergebeitst eiken.

nog meer: Wooninspiratie