Tot op de centimeter: zo zorg je voor voldoende bewegingsruimte in huis

beeld vtwonen Beeld

Een huis lijkt ruimtelijker als het niet helemaal vol staat, maar dat is niet het enige. Er is ook bewegingsruimte nodig. Om de zetel, om de eettafel of om het bed: hoeveel centimeter volstaat om een goede doorloop te maken?

Lees verder onder de advertentie

Bewegingsruimte in huis: de cijfers

Als je een ruimte indeelt of bijvoorbeeld een nieuwe zetel koopt, dan is het wel zo handig om rekening te houden met de bewegingsruimte. Hoeveel centimeter volstaat om voldoende loopruimte te hebben tussen de bank en de salontafel? En hoeveel ruimte wil je minimaal rondom het bed? Dit lijstje gaat jou uit de brand helpen.

  • Een eetkamer- of bureaustoel mag niet hoger zijn dan 70 centimeter (inclusief leuning) om ’m goed onder de tafel vandaan te kunnen schuiven.
  • De perfecte afstand tussen zitplek en televisie is 2,4 maal de lengte van het scherm in centimeters, diagonaal gemeten. Is het scherm 40 inch, dat is 102 centimeter, dan kijk je dus het fijnst op zo’n 245 centimeter afstand van de tv.
  • 80 centimeter is de minimale afstand – alleen al uit veiligheid – tussen de open haard en meubels, accessoires en een vloerkleed.
  • Om een kookeiland heen kun je spelen met bewegingsruimte. Als niemand hoeft te passeren, is een doorloop van 60 centimeter genoeg. Aan de kant waar iemand staat te werken wil je zeker 120 centimeter aan bewegingsruimte hebben.
  • Om prettig thuis te werken is een bureau met een diepte van minimaal 65 centimeter aan te raden. Niet alleen door de afstand die nodig is tot het beeldscherm (voor wie met een computer werkt), maar ook om je benen goed kwijt te kunnen.
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Tips voor een vlotte doorloop

Je vlot in huis kunnen bewegen is wel zo fijn en handig natuurlijk. Als je snel in de keuken moet zijn voor een overkokende pan, is het wel zo praktisch dat je nergens tegenaan loopt. Houd rekening met onderstaande tips als je een vlotte doorloop in huis wilt creëren.

  • De looproute moet logisch voelen. Dus zorg voor looplijnen naar andere ruimtes, zoals de hal, keuken en dergelijke, maar ook richting openslaande deuren of de schuifpui naar buiten.
  • Zorg dat de looproute niet wordt geblokkeerd door meubels of decoratie. Als je moet uitwijken omdat de looproute wordt geblokkeerd, voelt dat niet prettig.
  • Kies liever voor twee of drie grote meubelstukken dan een veelvoud van kleinere, die maken het indelen zonder de doorloop te hinderen veel lastiger.
  • Ook deuren kunnen in de weg zitten. Overweeg de draairichting aan te passen. Of kies voor een taatsdeur, die kan naar twee kanten open. Een vouw- of schuifdeur neemt de minste plek in.

Moois voor in huis...

Lees verder onder de advertentie