Subtiel én praktisch: een lage kast in de woonkamer is een alleskunner

Kast Modulair zoals afgebeeld 304x40x83 cm (bxdxh) € 2112,-. Kijk op pag. 114 voor een overzicht van de gebruikte onderdelen.M.m.v. @ansdekruyf (zwart-wit schilderij), andtradition.com (fauteuil en poef Wulff), basiclabel.nl (vloerkleed Bricks), vtwonen.nl (salontafel Coffee a gogo van vtwonen, verkrijgbaar vanaf februari 2023), householdhardware.nl (vazen, kop-en-schotel, tadelakt schaal op tafel), prinsheerlijkantiek.nl (vintage lamp, houten hoedenmal), urbannatureculture.com (zwarte hoge schaal). Beeld vtwonen 1-2023 | Productie: Tanja Saarberg | Styling: Cleo Scheulderman | Fotografie: Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 1-2023 | Productie: Tanja Saarberg | Styling: Cleo Scheulderman | Fotografie: Jeroen van der Spek

Een lage kast in de woonkamer biedt het beste van twee werelden: je creëert opbergruimte én ruimte voor de mooiste woonaccessoires. Van dressoir tot sidetable: de mogelijkheden zijn eindeloos. Waar je op moet letten bij de aanschaf en styling, lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Waarom een lage kast?

Niet iedere woonkamer heeft de ruimte voor een grote kast, maar een beetje opbergruimte is onmisbaar. Denk aan een plek voor het servies, speelgoed van de kinderen of boeken. Een hoge kast is natuurlijk een optie, maar een lage kast is iets subtieler. Bovendien biedt hij meer mogelijkheden dan je denkt. Zelfs in de kleinste woonkamers is een plek te vinden voor een lage kast. Achter de zetel bijvoorbeeld, als sidetable. Of als verlengstuk van het tv-meubel.

Het voordeel van een lage kast ten opzichte van een hoge kast is dat je meer ruimte boven de kast overlaat. Hier hang je een mooi schilderij of een grote spiegel op. Ook biedt een lage kast een handig tafelblad waarop je een lamp, fotolijst, kamerplant of andere accessoires kunt uitstallen.

Waar op letten bij de aanschaf?

Lage kasten zijn er in alle soorten, maten en stijlen. Bedenkt dus goed welke kast bij jou en je woonkamer past. Dat begint met het juiste formaat. Een te kleine kast in een grote woonkamer zorgt dat-ie ‘verdwijnt’ in de ruimte, terwijl een te grote kast alle aandacht opeist. Het klinkt cliché, maar vooraf meten is weten.

Lees verder onder de advertentie

Bedenk daarna welke functie de kast krijgt. Wil je vooral heel veel spullen opbergen? Kies dan voor een dichte kast met deurtjes of lades. Wil je de mooiste accessoires etaleren of je boeken tentoonstellen? Een open vakkenkast is dan het mooist. Wil je ook dat de kast geschikt is om op te zitten? Zorg dan voor een stevige, lage kast die eveneens geschikt is als zetel (zoals deze).

Soorten lage kasten

Als je het formaat en de functie weet, ben je er nog niet. Want een ‘lage kast’ is nogal een breed begrip. Voorbeelden van soorten zijn:

Dressoir: een dressoir is een lage kast met een paar lades of deurtjes onder het bovenblad. Een dressoir in de woonkamer biedt veel extra opbergruimte.

Lees verder onder de advertentie

Kast en zetel ineen: met een zetel-kastcombinatie maak je optimaal gebruik van de ruimte. Zo’n multifunctioneel meubel kost minder ruimte dan een stoel, omdat je bij een zetel als het ware inschuift en een stoel naar achteren schuift. Ideaal voor aan de eettafel bijvoorbeeld.

Tv-meubel: een tv-meubel is misschien wel het eerste waar je aan denkt bij een ‘lage kast’. Wil je veel opbergruimte in de woonkamer? Kijk eens of je een tv-meubel op maat kunt laten maken die over de gehele breedte van de kamer past. Zo creëer je zeeën van opbergruimte, maar behoud je eveneens de eenheid en rust doordat de kast één geheel is.

Lees verder onder de advertentie

Open vakkenkast: een open vakkenkast kan als roomdivider dienen. Het leuke daaraan is dat je van beide kanten bij de inhoud kunt. Ben je een boekenfanaat? Dan kun je hier al je tijdschriften, boeken en kranten in kwijt.

Sidetable achter de zetel: met een sidetable achter de zetel geef je diepte en speelsheid aan het interieur. Zin om te klussen? Met deze DIY maak je zo’n stijlvol zetelmeubel met opbergruimte helemaal zelf.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende stijlen

Om ervoor te zorgen dat de lage kast mooi past bij de woonkamer, kies je een kast in de juiste woonstijl. Dit betekent niet dat alle meubels nagenoeg een kopie moeten zijn van elkaar. Focus je meer op de details. Heb je een industriële woonkamer met veel zwart, metaal en beton? Dan voeg je meer warmte toe met een houten kast. Met een lage lockerkast versterk je daarentegen juist het industriële effect. Heb je een Scandinavische of moderne woonkamer? Kies voor een lage vakkenkast om je mooiste (kleurrijke) accessoires in uit te stallen voor iets meer pit en kleur in het interieur.

Stylingtips voor een lage kast in de woonkamer

Het mooie aan een lage kast is dat je de ruimte erboven naar hartenlust kunt stylen. Een paar tips voor het decoreren van een lage kast in de woonkamer:

Lees verder onder de advertentie
  • Kleine woonkamer? Hang de lage kast zwevend op of kies voor een kast op pootjes. Dit geeft een luchtig en ruimer gevoel aan de ruimte.
  • Pas bij het stylen van het bovenblad de regel van drie toe. Decoreer met oneven aantallen, varieer in hoogtes en mix met vormen. Zet bijvoorbeeld een brede, ronde vaas naast een dinerkaars en een rechthoekige poster in een lijst.
  • De ruimte boven een lage kast is perfect voor een mooie gallery wall.
  • Wil je liever geen gaten in de muur boren voor schilderijen of spiegels? Zet de objecten bovenop de lage kast, leunend tegen de muur.
  • Hang een grote spiegel boven een dressoir voor een klassiek effect.

Lage kasten shoppen...