Stijlvol suikergoed: snoep als kunst maakt een opmars

Fotografie en kunst Sprnklart Beeld

Knibbel knabbel knuistje, wie zit er aan mijn huisje… In het welbekende sprookje Hans en Grietje woont de heks in een huisje van snoep. Anno 2022 is daar een stijlvolle twist aan gegeven, en siert suikergoed de muren bínnenshuis. Snoep als kunst is namelijk een trend, waarmee iedere ruimte een opkikker krijgt.

Lees verder onder de advertentie

Stijlvolle vrolijke noot in huis

Over smaak valt niet te twisten, maar bij het zien van deze kunst loopt het water je gegarandeerd in de mond. Stijlvolle, suikerzoete, kleurrijke taferelen voor aan de muur schieten ineens als paddenstoelen uit de grond. Ze bevatten kleuren die je sterk doen denken aan zoetigheid als vruchtenhagel, suikerspinnen of zuurtjes, en hebben stuk voor stuk één superkracht: zelfs de treurigste grauwe dag wordt nog vrolijk wanneer ze een muur in je huis sieren.

Suikerzoet statement

En dat is dan ook precies waarom het zo ideaal is, én zo passend voor vele interieurs. Met een kunstwerk dat geïnspireerd is op snoep hoef je namelijk niet je gehele interieur om te gooien om een vrolijke aanblik in huis te hebben. Het werk aan de muur dient als statement en als zonnetje in huis tegelijk, waardoor een ruimte direct een hele andere look krijgt.

Twee trends ineen

De kunst speelt in op twee grote trends van dit voorjaar en de naderende zomer: neonkleuren en pasteltinten. Felroze, gifgroen en knalgeel verwerkt in een knallend kunstwerk, of juist romantisch zachtroze, zachtgeel, babyblauw en zelfs aaibaar zoals een suikerspin van de kermis.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Wollige woontrend: tapijten kunstwerken maken een opmars

Lees verder onder de advertentie

SprnklArt

Birgit maakt dergelijke snoepkunst onder de naam SprnklArt. ‘Ik heb een strak en minimalistisch interieur en ik zocht een kunstwerk dat hier bij paste, maar wel kleur toevoegde. Ik kon alleen niet precies vinden wat ik wilde, namelijk iets moderns, minimalistisch en binnen een betaalbaar budget. Ik heb toen zelf een aantal doeken gekocht en daar mijn creativiteit op los gelaten.’

Het idee

Uiteindelijk ontstond het idee voor haar kunst door een simpel ijsje met spikkels. Birgit: ‘Het was hoogzomer en na deze dag experimenteren ben ik een ijsje gaan halen – met spikkels. Toen mijn vriend opmerkte dat ik daar iets mee zou kunnen doen was het idee geboren. Uiteindelijk heb ik heel veel verschillende lijmen, sprays en sprinkels uitgetest en toen ik dé perfecte formule had, heb ik ze ingelijst. Pas twee jaar later ben ik ze (na veel vraag) commercieel gaan aanbieden.’

Ze vervolgt: ‘De SprnklArt roept ontzettend veel reacties op. De één moet hardop lachen, de ander roept dat hij honger krijgt of het schilderij zelfs wil likken. Ook roept het voor velen nostalgische gevoelens op van hun tijd dat ze zelf ‘discodip’ bestelde als kind.’

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Juweelkleuren in huis zijn een grote trend van ’t moment: zo haal je ze in huis

Less is more

Wil je snoep als kunst in huis halen? Houd dan vooral dit riedeltje in je achterhoofd: less is more bij de plaatsing ervan. Want snoep aan de muur vraagt voor een vrij rustige omgeving, zodat het unieke kunstwerk – wat wellicht best een paar centen heeft gekost – echt het woord kan doen en de showtime krijgt die het verdient.

Kleur in de woonkamer

Hang het boven de bank als je woonkamer wel wat kleur kan gebruiken, of zet het bijvoorbeeld schuin onder de schouw neer als unieke eyecather op originele plek. De kleuren hoeven niet eens heel aanwezig terug te komen in je interieur, maar kun je eventueel subtiel doorvoeren in kleine accessoires zoals kussens, kaarsen of een draad in het vloerkleed.

Lees verder onder de advertentie

Minder opvallend

Vind je het in de woonkamer net wat té? Dan kan snoep als kunst ook perfect in de gang hangen, als een vrolijke entree voor jezelf en bezoek. Zet de kunst bijvoorbeeld op een plank aan de muur waar je ook luxe geurstokjes, een kaars in snoepkleur en een sleutelbakje neerzet. Houd voor de styling de regel van drie in je achterhoofd en je gaat met de finishing touch nooit meer de mist in!

Bron: beeld: Sprnklart