Heerlijk avondje met het Sinterklaas dobbelspel

Een traditie waar veel gezinnen, families en vriendengroepen elk jaar niet omheen kunnen of willen: dobbelen. Om je geheugen op te frissen én omdat ze bij het dobbelen vast van pas komen: de spelregels voor het Sinterklaas dobbelspel. Ook handig uit te printen!

Dobbelen maar! - Sinterklaas - Dobbelspel - vtwonen

Hoe werkt het Sinterklaas dobbelen?

Officiële spelregels voor het Sinterklaas dobbelspel zijn er niet, maar het wordt meestal in twee rondes gespeeld. In de eerste ronde speel je totdat alle cadeaus zijn verdeeld en uitgepakt. Dit kan dus best even duren. En net op het moment dat je helemaal in je nopjes bent met je buit, kan de situatie door één gooi met de dobbelsteen totaal veranderen. Voor je eigen gemoedstoestand is het zaak je in deze ronde dus niet al te zeer te hechten aan je cadeaus.

In de tweede ronde zet je de wekker op een afgesproken aantal minuten en speel je door totdat de wekker afgaat. Pas als de wekker gaat, weet je met welke cadeaus je dit jaar naar huis gaat. Vul een kom met pepernoten en spelen maar!

Hét recept voor een sinterklaasavond met het dobbelspel:

 • 2 à 3 cadeaus per persoon. Je kunt nieuwe cadeaus kopen of speelt de duurzame versie en pakt items in waar je thuis niets meer mee doet. Denk aan woonaccessoires, spelletjes en boeken.
 • Spelregels Sinterklaas dobbelspel ronde 1 en ronde 2 (klik om te openen en te printen)
 • 2 grote dobbelstenen, bij een groter gezelschap zijn 5 of 6 dobbelstenen handiger
 • Kookwekker of alarm op een telefoon
 • Snoepgoed (een Sinterklaasavond is niet compleet zonder kruidnoten, marsepein of taaitaai)

Dobbelspel: spelregels - Sinterklaas - vtwonen

DOWNLOAD HIER DE SPELREGELS VOOR HET DOBBELSPEL

Hoe lang duurt het Sinterklaas dobbelspel?

Voor de duur van het Sinterklaas dobbelspel gelden geen vaste regels, maar een half uur voor de eerste ronde en 45 minuten voor de tweede ronde is gebruikelijk. Het is lang genoeg om het spel iedere keer een andere wending te geven én toch de vaart erin te houden. Een persoon houdt de tijd bij en zet de wekker op de telefoon of een kookwekker. Uit het zicht uiteraard, zo heeft de rest geen idee hoe lang het spel nog duurt.

Ben je met een groter gezelschap? Dan kun je met elkaar afspreken om langer te spelen, zodat er genoeg tijd is om alle cadeaus te verdelen en het spel te spelen.

De 15 leukste cadeautjes onder de € 15:

Opdrachten voor het Sinterklaas dobbelspel

In onze spelregels – die je hierboven handig kunt uitprinten – vind je een aantal hilarische opdrachten voor bij het Sinterklaas dobbelspel. Elke keer dat er met een dobbelsteen wordt gegooid, krijgt het spel een totaal andere wending. Soms kun je je geluk niet op, soms zie je jouw stapel cadeaus in rook opgaan.

Uiteraard kun je ook zelf opdrachten verzinnen en deze koppelen aan het aantal ogen, maar dit zijn de meest gebruikte opdrachten voor het dobbelspel:

 • Geef 1 cadeau weg aan een ander.
 • Ruil al jouw cadeaus met een ander.
 • Schuif allemaal een stoel op naar links.
 • Iedereen geeft 1 cadeau aan zijn buurman/buurvrouw.
 • Pak 1 cadeau weg bij iemand.
 • Ruil 1 cadeau naar keuze.
 • Laat 2 personen (niet jijzelf) wisselen van cadeaus.

Je kunt ook nog opdrachten toevoegen die niets met het dobbelspel te maken hebben, maar wel heel sfeerverhogend zijn. Zoals ‘schenk de glazen bij’ of ‘zet jouw favoriete liedje op’ bijvoorbeeld!

Sinterklaas dobbelen met kinderen

Het dobbelspel is ook zeer geschikt om met kinderen te doen. De spelregels versimpelen of ter plekke versoepelen mag natuurlijk, soms is het nog te lastig om een lievelingscadeau af te moeten staan. Een extra grote dobbelsteen van foam vinden kinderen extra leuk.

Cadeaus onder de € 10

Dobbelspel met surprises

Kan Sinterklaas volgens jou echt niet zonder surprises worden gevierd? Speel dan het dobbelspel met surprises en gedichten in plaats van met cadeautjes. Een surprise maak je in dit geval niet voor een specifiek iemand aangezien je geen idee hebt waar de surprise al dobbelend terechtkomt. Je kunt in de eerste ronde spelen om het pakken en verdelen van de surprises. Eventueel voeg je nog een ronde toe voor het lezen van de gedichten waarin alvast een hint wordt gegeven over het cadeau.

In de derde ronde gaat dan gespeeld worden om de surprises, net zoals dat bij het gewone dobbelspel het geval is. Maak deze spannende rond af met een mok warme chocolademelk!

Dobbelspel kopen

Geen printer in de buurt en zijn de dobbelstenen onvindbaar? Koop dan een compleet Sinterklaas dobbelspel waar alles in zit wat je nodig hebt. Ook handig: een Sint dobbelsteen waar de opdrachten op staan.

Dobbelen met kerst

Het dobbelspel kan uiteraard ook met kerstmis worden gespeeld, net zo gezellig! Speciaal voor de kerstdobbelaars stak vtwonen de spelregels in een speciaal kerstjasje.

Bekijk hier ons Kerst dobbelspel

Meer leuke cadeaus

nog meer: Wooninspiratie