Scheuren in de muur? Oorzaken & oplossingen

Lamp en kunst HKliving. Accessoires en vazen mix van Hay, Ferm Living en HKliving. Beeld

Een woning wil je zo mooi en veilig mogelijk houden. Als je ineens scheuren in de muur ziet, is dat even schrikken. Zo’n beschadiging is niet alleen lelijk, maar kan ook gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk om het soort scheur, de oorzaak en de oplossing te achterhalen.

Lees verder onder de advertentie

Type scheuren

Niet elke scheur is meteen desastreus. Dat betekent echter niet dat je het te lang moet laten zitten zonder te achterhalen wat precies de oorzaak is. Sommige scheuren dienen zo snel mogelijk gedicht te worden, zodat je huis weer lange tijd mee kan en de woningwaarde niet naar beneden keldert. Grofweg zijn er twee soorten scheuren:

Scheur in het stucwerk

Relax, dit is niet rampzalig en gebeurt relatief vaak. Een scheur in het stucwerk brengt de constructie niet in gevaar. Je kunt de scheur repareren met een krimpvrije muurvuller. Deze breng je aan met een plamuurmes. Schuur de muurvuller als het droog is met een fijn schuurpapier en verf er daarna overheen. Of volg dit handige stappenplan waarin we je uitleggen hoe je een klein gat of scheur in de muur herstelt.

Constructieve scheuren

Heb je een scheur in het metselwerk aan de buitenkant van de woning? Of zit er een scheur op een binnenmuur die zichtbaar dieper is dan het stucwerk? Deze constructiescheuren hebben – je verwacht het niet – met de constructie te maken. Je kunt ‘m laten herstellen met behulp van een aannemer of stucadoor. Soms moet de fundatie worden verstevigd, de scheur worden opgevuld of bakstenen worden vervangen.

LEES OOK
De muur glad maken in 7 makkelijke stappen

Lees verder onder de advertentie

Zo ontstaan scheuren in de muur

Nu vraag je je misschien af waarom dit soort scheuren ontstaan op binnenmuren. Een paar veelvoorkomende oorzaken van constructieve scheuren zijn verzakking, droogte of de constructie van de fundering. Ook verkeer en bouwwerkzaamheden in de omgeving kunnen beschadigingen aan de muren veroorzaken.

Scheuren in het stucwerk ontstaan meestal na het verbouwen, zodra de muren gaan werken of het materiaal gaat krimpen (ook wel krimpscheuren genoemd).

Wanneer is het gevaarlijk?

Geen paniek, want niet elke scheur kan kwaad, maar aantasting in het metselwerk is soms wel gevaarlijk. Maak je je zorgen over een scheur in de muur? Schakel dan zeker een expert in om ernaar te laten kijken.

Lees verder onder de advertentie

Over het algemeen kun je stellen dat de volgende scheuren gevaarlijk kunnen zijn. Schakel een constructeur in om de situatie te beoordelen!

  • Horizontale scheuren in een binnen- of buitenmuur
  • Schuine scheuren op de buitenmuur (vooral wanneer het gecombineerd gaat met roest)
  • Scheuren onder de oplegging
  • Scheuren boven je latei
  • Scheuren die snel groeien

Scheuren die over het algemeen niet gevaarlijk zijn:

Lees verder onder de advertentie
  • Verticale scheuren in de binnen- of buitenmuur. Dit kan onder het kozijn zijn, of van het plafond naar beneden.

Conclusie: neem scheuren in huis altijd serieus, maar schakel zeker een expert in wanneer de scheur horizontaal is. Of dat nou buitens- of binnenshuis is.

Bron: Beeld: vtwonen 04-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie