‘Post it’ zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen moeilijk te plaatsen? Niet als het aan het bedrijf Fraunhofer ligt. Zij komen met innovatieve zonnepanelen die je als een soort ‘post it’ op je dak plakt.

post it zonnepanelen

Post it zonnepanelen

De prijzen voor zonnecellen zijn de laatste jaren gedaald, maar daardoor neemt de installatie verhoudingsgewijs een steeds groter deel van de kosten in. Fraunhofer bedacht daarom iets nieuws waardoor de kosten van de installatie van zonnepanelen afnemen: zonnepanelen die je op je dak plakt. Bij dit nieuwe type zonnepanelen zijn de zonnecellen gemonteerd op lichte en flexibele platen die op het dak blijven plakken. Hierdoor zijn er geen zware onderdelen meer nodig die stevig op het dak vastgezet hoeven te worden. Daarnaast zorgde de experts van Fraunhofer ervoor dat de aansluiting van de stroom in huis ook een stuk makkelijker is geworden.

Realistisch

Ondanks dat dit allemaal goed klinkt, is het nog niet helemaal zeker of het idee realistisch is. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een hevige herfststorm, of bij bevriezing? Is het plakmiddel wel sterk genoeg zodat het een aantal jaar mee kan?

Goed nieuws

Ondanks de vragen over het ‘post-it’ zonnepaneel, is het goede nieuws dat de onderzoekers zich in ieder geval bezig houden met verbetering van de praktische kant van het instaleren van zonnepanelen. Zo wordt het duurzaam opwekken van energie waardoor er geen bronnen uitgeput hoeven te worden, steeds populairder.

Bron: treehugger

nog meer: Wooninspiratie