Oude woning? Zo laat je de klassieke elementen tot leven komen

beeld vtwonen Beeld

Ben jij de (mede-)eigenaar van een mooi herenhuis of een jaren ’30-woning? Lucky you! Deze huizen zijn ontzettend gewild en dat is natuurlijk niet voor niets. Oude woningen staan bol van de prachtige klassieke elementen die het huis karakter geven. Zo laat je ze tot leven komen.

Lees verder onder de advertentie

De schouw

Een schouw is natuurlijk dé klassieker onder de klassieke elementen. Maak daar dan ook een ware eyecatcher van. Hoe? Er zijn tal van mogelijkheden. Schilder ‘m in een opvallende kleur, behang ‘m met een opvallende print, betegel ‘m of laat ‘m bijvoorbeeld stuken in een mooi materiaal, zoals de schouw op bovenstaande foto. Deze schouw is gestukt door MetalStuc in de metaalvariant messing voor een instant luxe uitstraling. Vind je bovenstaande ideeën iets te gewaagd? Ga dan voor een mooi kunstwerk of plaats een paar opvallende vazen en kunstwerken op je schouw.

De hoge ramen

Supermooi en sfeervol, die klassieke, hoge ramen. Laat ze nog meer spreken door er een paar opvallende gordijnen voor te hangen die helemaal tot op de vloer vallen. Mag het nog een tintje klassieker? Ga dan voor stoffen als fluweel, linnen en damast. Liever geen gordijnen? Dan is een toevoeging als glas in lood of een sierlijk rasterwerk dé manier om klassieke ramen klassieker te maken. Dit kan natuurlijk door de ramen te laten vervangen, maar ook – goedkoper en simpeler – met behulp van raamstickers.

LEES OOK
Bekijk hier de rest van de make-over van dit huis

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Het hoge plafond

Veel oude huizen hebben een hoog plafond wat een ruimtelijk en klassiek gevoel geeft. Het nadeel? Het is wat lastiger om je interieur knus en gezellig te maken. Je kunt het hoge plafond wel accentueren door het bijvoorbeeld een mooie kleur te geven. Ga dan voor een donkere kleur. Zo accentueer je het plafond (met ornamenten) maar lijkt het optisch lager, waardoor het meer knusheid aan je woning geeft. Nog een optie om je muren optisch lager te doen lijken is om ze niet helemaal tot boven te verven, maar door boven nog een stuk wit te houden (zie foto).

LEES OOK
Zo benut je een hoog plafond optimaal

Lees verder onder de advertentie

De stoffen en materialen

Wat betreft stoffen en materialen is met name ‘luxe’ het codewoord. Zoals hierboven benoemd passen stoffen als fluweel, linnen en damast goed bij een klassieke woning. Maar ook donker hout, leer, marmer, goud, zilver en brons laten de ruimte nog meer tot zijn recht komen.

beeld vtwonen Beeld

De interieuritems

Ga je all the way? Trek het klassieke dan door in je meubels. Ga voor een grote kroonluchter bijvoorbeeld, dit accentueert de stijl van de woning. Bovendien vult deze mooi de hoge ruimte en laat het het plafond met ornamenten extra in de schijnwerpers staan. Je kunt daarnaast het interieur zo klassiek maken als je wilt: een traditionele bank, een antieke kast of oude eettafel geven jouw woning nog meer karakter. Wil je niet spontaan drie eeuwen teruggaan bij binnenkomst? Dan kun je ook alleen een paar klassieke accessoires in je woning verwerken, zoals oude kunst, een antieke vaas of het servies van je oma.

Lees verder onder de advertentie

Shop in de stijl…

Bron: Styling: Liza Wassenaar, Fotografie: Margriet Hoekstra