Ook zo gek op dahlia’s? Je kunt ze nu planten!

beeld vtwonen Beeld

Vuurwerk in de tuin, dat krijg je met een border of pot vol dahlia’s. Ze vallen op door hun blaadjes met vrolijke, dip dye-achtige kleuren en vormen en zijn daarom niet voor niks de favoriet van velen. Wil jij ook een eigen pluktuin, zodat je een seizoen lang verzekerd bent van de mooiste en meeste verse dahlia’s ooit? Dan kun je nú dahlia planten.

Lees verder onder de advertentie

Dahlia planten in de tuin

Heb je de beschikking over een stukje grond, hoe klein ook? Dan vindt de dahlia een plek in de ochtendzon het fijnste. Mei is de beste periode om de dahliaknollen te planten. Knollen dus, geen bollen. Daarom moet je met het planten wachten totdat de nachtvorst verdwenen is. Dahliaknollen zitten namelijk vol vocht en kunnen daardoor bevriezen.

Zorg voor een gezonde bodem bij het planten van de dahlia en meng door de aarde nog wat organische mest voor sierplanten en verse potgrond voordat je de knollen plant. Een paar tips: slakken zijn dol op de scheuten van dahliaknollen, neem daarom wat voorzorgsmaatregelen tegen slakken. Zijn de planten ongeveer 20 centimeter hoog? Knijp dan de topjes uit de koppen, hierdoor stimuleer je de vertakking van de plant, met als resultaat een border die later uit elkaar spat met de mooiste dahlia’s. En vergeet uiteraard geen water te geven.

Lees verder onder de advertentie

BEKIJK DEZE TUINVIDEO
Zo plant je dahlia’s

Dahlia’s in een pot

Geen tuin of wil je de dahlia liever in een bloempot planten? Dat kan ook. Je kunt dan zelfs al eerder starten met planten en de pot tot mei nog even binnen laten op een lichte plek. Denk net als bij dahlia’s in de volle grond aan het toppen van de stengels en vooral aan het wateren in droge tijden.

Je kunt behalve knollen natuurlijk ook dahlia’s in bloei kopen, dan is het voorwerk al gedaan. In een pot of bak doen lage dahlia’s het vooral goed, wil je graag een plant met lange stengels, gebruik dan ook grotere en hogere bloempotten. Ook de dahlia in een pot kun je knippen en in een vaas zetten. Sterker nog: hoe meer je knipt, des te meer bloemen er zullen verschijnen.

Lees verder onder de advertentie

Kan een dahlia overwinteren?

Je kunt met een beetje geluk tot in oktober genieten van je eigen pluktuin, maar daarna is het wel over met de bloei van de dahlia. De knollen kunnen niet overleven in de grond, laat je ze zitten dan zullen ze volgend jaar niet weer gaan bloeien. Maar haal je ze uit de grond, dan kun je ze wel een volgend leven geven.

Schep de knollen in het najaar voorzichtig uit de grond en laat 15 centimeter van de stengels aan de knol zitten. De rest kun je afknippen. Verpak ze in oude kranten (niet in plastic!) en leg ze weg op een donkere plek. Heb je verschillende dahlia’s? Noteer dan op de pakketjes de namen, dan weet je een half jaar later nog wat waarin zat. Verder hoef je niets te doen, zo kunnen de knollen rustig indrogen. En is het weer begin mei en is de kans op nachtvorst nihil? Dan tover je ze tevoorschijn en begint het ritueel opnieuw.

Vind je de border kaal in de tussentijd? Dan kun je op de lege plekken bloembollen planten die in het voorjaar bloeien. Zijn deze uitgebloeid, dan maak je weer plek voor de dahlia’s door de bollen uit te scheppen.

Lees verder onder de advertentie

Bloemenprints shoppen…

Lees ook

Schilderen Metaal verven is een makkie met deze 4 stappen

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

vtverbouwen 4 tips voor de inrichting van een tiny house voor het optimaal benutten van de ruimte

beeld vtwonen Beeld

20230118 MAGAZINE 1 AANJAGER 2

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

20230117 BINNENKIJKEN HEERENVEEN

Bron: beeld: Pixabay

Lees verder onder de advertentie