Zo richt je een kleine ruimte stijlvol in: 5 tips

Een klein huis is een fijn huis. Smaakvol wonen zit ‘m niet in het aantal vierkante meters, maar in wat je precies doet met die vierkante meters. Dit is hoe een interieurontwerper het inrichten van een kleine ruimte aanpakt.

Kleine ruimte creatief inrichten vtwonen.nl

Beroep op creativiteit

Eigenlijk is een kleine ruimte decoreren véél leuker dan een grote ruimte. Je kan meer besteden aan de dingen die je geweldig vindt omdat je er simpelweg minder van nodig hebt. Ben je verliefd op een marmeren aanrechtblad? Dan is dat een stuk betaalbaarder omdat je er minder meters van nodig hebt. Chic behang voor de slaapkamer op het oog? Je kan helemaal losgaan, want je hebt maar de helft nodig van wat je nodig zou hebben in een standaard formaat slaapkamer.

Een klein huis inrichten doet wel een beroep op je creativiteit. Houd deze tips in gedachten wanneer je aan het inrichten slaat.

vtwonen Tiny House special 2019 | styling
vtwonen Tiny House special 2019 | styling

1. In kaart brengen

Voor je baalt van de minimale oppervlakte die je hebt, draai je je perspectief om en kun je het inrichten beschouwen als een uitdaging. Het vraagt om wat meer fantasie, maar bij het inrichten van een klein huis hoef je nooit compromissen te sluiten wat betreft je persoonlijke smaak en stijl. Het komt wél aan op goed plannen.

Daarom is het belangrijk dat je van tevoren de ruimte in kaart hebt. Wat voor kamers en hoekjes zijn er en welk doel wil je dat deze dienen? Kijk waar je eventueel een opvallend meubel, een gekleurde muur of bijzondere accessoires op een kast kan plaatsen. Op die manier kun je tegen een verder neutrale achtergrond toch je eigen stijl door laten sijpelen. Investeer in multifunctionele items die je makkelijk kan verplaatsen.

2. Prioriteiten stellen

Nu de creativiteit stroomt, er is nog één ding wat je eerst in overweging moet nemen. Samenstellen is het toverwoord. Bepaal wat je wel – en niet nodig hebt en kies multifunctionele meubels die aansluiten op je levensstijl. Doneer of recycle de spullen die rommelig ogen in de ruimte. Behoud de items die wat over jou zeggen en staan voor wie je bent.

3. Boet nooit in op stijl

Klein kan heel chic zijn. Denk nooit dat je stijl en kwaliteit moet opgeven in een kleine ruimte. Voor ieder formaat huis bestaat wel een oplossing. Denk aan ladekasten waar je kleding opslaat en waar bovenop een bijzondere plant, persoonlijke fotolijsten en souvenirs prijken. Een keukentafel kan perfect dienst doen als bureau, een opruimkist wordt met een plaid en wat kussens een bohemian zitplekje.

vtwonen Tiny House special 2019 | styling
vtwonen Tiny House special 2019 | styling

4. Blijf op neutrale grond

Hou vast aan een neutraal kleurenpalet om de ruimte samenhangend, licht en luchtig te houden. Klassiek wit is altijd mooi, maar je kan ook voor zwart of chocoladebruin kiezen. Een neutrale kleur en grote meubels geven je ruimte om aparte kussens of blikvangers op de muur toe te voegen.

5. Houd 3 eisen in gedachte

Van eten tot rekeningen en kledingstukken: iedere dag neem je nieuwe dingen mee naar huis. Als die dingen geen duidelijke bestemming hebben, wordt het rommel. Iets waar je in een kleine ruimte al helemaal geen plek voor hebt. Denk na over ieder ding in huis en vraag jezelf af of iedere ruimte/plek, ongeacht het aantal vierkante meters, voldoet aan de volgende eisen: is het functioneel/comfortabel/een weerspiegeling van je persoonlijke stijl? Als dat alledrie wel snor zit, ontwerp je een huis dat echt een thuis is. Vergeet ook niet dat iedere ruimte om textuur vraagt. Kleine ruimtes zijn geen uitzondering. Textuur geeft warmte. Door dat aan een kamer toe te voegen, ziet het er een stuk uitnodigender uit. Denk in kwaliteit, niet in kwantiteit.

Zeker weten dat je op deze manier een klein paleis bouwt. Benieuwd naar de Tiny Houses van de afbeeldingen hier boven? Lees hier dan meer.

vtwonen 05-2018 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman. 2. Dutchbone
vtwonen 08-2019 special | Fotografie Peggy Janssen | Styling Moniek Visser

nog meer: Wooninspiratie