De struggle van het ontspullen
Een huis met minder spullen zorgt voor rust en ruimte, maar 'ontspullen', oftewel het spullen wegdoen, is allesbehalve makkelijk. Misschien heb je zó veel spullen dat je niet weet waar je moet beginnen, of denk je bij ieder kledingstuk dat je het heel misschien nog gaat dragen voor die ene, speciale gelegenheid. Het gevolg: lades kunnen niet meer dicht, kasten puilen uit en tafels liggen vol met prullaria. We raken hierdoor het overzicht kwijt, stellen het opruimen uit en zien er enorm tegenop. Herkenbaar? Lees dan even verder.
Wat is de 12-12-12 challenge?
De 12-12-12 challenge is een opruimmethode die het leed dat ontspullen heet wat makkelijker maakt. Het geeft je als het ware een startpunt bij het opruimen van het huis. De challenge houdt in:
Je gooit 12 items weg
Je doneert 12 items
Je legt 12 items terug op de juiste plek
Zo werkt het
De 12-12-12 challenge werkt dus als volgt: je selecteert 12 spullen die weg mogen. Gooi ze ook meteen weg, anders slingeren ze alsnog ergens rond. 12 andere spullen stop je in een grote tas of krat en breng je naar de kringloop of een ander donatieadres. Ten slotte zorg je ervoor dat minimaal 12 spullen hun eindbestemming vinden. Een tip is om de challenge per kamer aan te gaan, zodat je niet het hele huis door hoeft. Zet bovendien een timer, want hiermee vergroot je het gevoel van urgentie en blijft het behapbaar - het huis opruimen kan namelijk fysiek en mentaal vermoeiend zijn. Herhaal de opruimmethode zo vaak als je wilt; pak iedere kamer aan of zet een wekelijkse of maandelijkse reminder in je agenda.
LEES OOK
Schoon schip-alert: 6 tekenen dat het tijd is om op te ruimen of te ontspullen
Welke spullen kies je?
De grootste uitdaging in deze 12-12-12 methode is dat je knopen moet doorhakken. Vind je dat lastig? Een tip is om jezelf bijvoorbeeld 3 seconden de tijd te geven om te beslissen of iets blijft of weggaat. Voorbeelden van dingen die weg kunnen zijn kapotte elektronica, make-up en etenswaren die over datum zijn en lege verpakkingsdozen. Boeken, kleding, servies en woondecoratie waar je op uitgekeken bent kun je naar de kringloop brengen. Spullen die rondslingeren en iedere keer in een andere kamer belanden, geef je een definitieve opruimplek. Denk hierbij aan losse sokken, sleutels, tijdschriften, facturen, etc.
De voor- en nadelen
Er zijn ontelbare manieren om het huis op te ruimen. De 12-12-12 challenge is daar een van. Aan de hand van de voor- en nadelen kun je beslissen of het iets voor jou is:
Voordelen:
Het maakt het huis opruimen makkelijker
De challenge is overzichtelijk en behapbaar; je raakt minder uitgeput van het opruimen
Je wordt aangemoedigd om kritisch naar de spullen te kijken; ga je die ene kandelaar van vorig jaar écht nog gebruiken?
Omdat het een challenge is, geeft het een gevoel van voldoening
Nadelen:
36 spullen opruimen kan overweldigend zijn, vooral als je het lastig vindt om spullen weg te doen. Start dan eerst met een 3-3-3 challenge of een 6-6-6 challenge
Je moet achteraf wel naar de kringloop of vuilstort om je daadwerkelijk te ontdoen van de spullen, anders slingert het alsnog ergens rond of staat het te verstoffen in de schuur
Bij een overdaad aan spullen zie je met de 12-12-12 opruimmethode niet snel resultaat