4 dingen die je moet weten als je een nieuwe zetel gaat kopen

Een nieuwe zetel kopen is een behoorlijke aanschaf. Niet alleen wat betreft de prijs, maar dit meubelstuk is ook enorm bepalend voor de sfeer in de huiskamer.

nieuwe bank kopen

Nieuwe zetel kopen?

Kies je voor een designbank die prachtig staat naast die exclusieve lamp, of ga je voor de zetel die enorm comfortabel zit. Een kwestie van smaak. Toch zijn er een aantal algemene tips voor als je een zetel kopen gaat.

Te groot

Wanneer je in de winkel loopt langs tientallen verschillende zetel lijken ze kleiner dan wanneer je ze in je eigen huiskamer plaatst. Op deze manier zijn er al aardig wat te grote exemplaren aangeschaft. Meet de zetel zorgvuldig op in de winkel en boots deze vorm na in de huiskamer. Bijvoorbeeld door de grond te beleggen met tijdschriften of kranten, of door er een aantal stoelen ter grote van de zetel neer te zetten. Zo krijg je een aardig idee van de zetel en kun je beter inschatten of hij eventueel te groot is. Voor een grote ruimte is het van belang een grote zetel aan te schaffen, anders verzuipt het exemplaar in de huiskamer, twee grote zetels is aan te raden, of een grote zetel met twee loveseats.

Vlekken

Met kinderen of huisdieren in huis is de kans op vlekken op de zetel groot. Het is handig hieraan te denken bij de aanschaf van een nieuwe zetel. Kies bijvoorbeeld voor een afneembare hoes. Ook op leer maken vlekken minder kans.

Comfort

Bij het kiezen van een zetel is belangrijk te bepalen waarvoor je hem wilt gebruiken. Is het een actieve zitzetel? Bekijk dan de zetel met een kort zitgedeelte. Meer op zoek naar een relax? Laat dan je oog vallen op een wat diepere zetel met zachte kussen. Wil je er ook op liggen, dan is de lengte van de zetel belangrijk en is een hoekzetel ook een goede optie. Een uitgesproken relaxzetel kun je actiever maken door er grote kussens op te leggen, hierdoor kun je rechter op zitten. Handig voor als er visite is.

Kleur

Een enorm kleurige zetel kopen, dat is een echte eyecatcher in de huiskamer, maar kan ook snel vervelen. Handiger is om een zetel in een neutrale kleur te kiezen en dan te spelen met kleurige plaids of kussens. Op deze manier kun je de prints en kleuren eens in de zoveel tijd makkelijker wisselen.

Bron: 1. vtwonen mei 2011 | Fotografie Paul Grootes | Styling Frans Uyterlinde – 2. vtwonen september 2009 | Fotografie Dennis Brandsma | Styling Fietje Bruijn

nog meer: Wooninspiratie