Leven zonder afval

De trend is in het buitenland al iets langer aan de gang, maar komt nu ook naar Nederland: leven zonder (plastic) afval. Spreekt deze lifestyle jou aan? Lees dan verder!

leven zonder afval

Plastic afval

Eén van de trendsetters van leven zonder afval in Nederland is Emily-Jane Lowe-Townley. Zij probeert zonder afval te leven en veel dingen te recyclen en hergebruiken. Vooral plastic afval is slecht voor het milieu, dieren en voor je eigen gezondheid. Plastic wordt tegenwoordig steeds meer gerecycled, maar bij dat proces komen opnieuw chemicaliën aan te pas. Gebruik daarom liever helemaal geen producten waar plastic omheen zit. Is dat moeilijk? Wel nee!

Zelf maken

Veel producten worden geleverd in een plastic verpakking. Om dat te omzeilen is het mogelijk om sommige producten zelf te maken. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, tandpasta, deodorant, shampoo, vloeibare zeep en lippenbalsem. Maar ook veel eten is zelf te maken. Begin bijvoorbeeld een eigen moestuintje waar je zelf groente en fruit in verbouwd. Ook zijn er diverse recepten voor cruesli, havermout, ontbijtkoek, pizza en meer.

Afvalvrije winkels

Toch blijven er altijd producten die je nou eenmaal in de winkel moet kopen in een plastic verpakking. Daarom is er steeds meer behoefte aan verpakkingsvrije winkels. Je neemt een pot of katoenen tas mee van huis en vult je potjes en tasjes gemakkelijk zelf. De eerste verpakkingsvrije winkel gaat zijn deuren openen in Utrecht. Dus hou hun website in de gaten!

Wil jij nog meer tips en tricks over leven zonder afval? Volg Emily-Jane Lowe-Townley dan op Facebook en op haar blog levenzonderafval.blogspot.nl. Hier vind je o.a. de verschillende zelfmakers en recepten.

Bron: levenzonderafval.blogspot.nl

nog meer: Wooninspiratie