Last van de zon in huis? Zó creëer je stijlvolle schaduwplekken

Heerlijk, die zon. Toch kunnen die felle zonnestralen in huis soms lastig zijn, bijvoorbeeld wanneer je vanuit huis werkt. De gordijnen dichtdoen is effectief, maar niet erg gezellig. Stylist Liza Wassenaar tipt stijlvolle oplossingen voor schaduwplekken in huis.

schaduw zon plant woonkamer
zon, woonkamer, schaduw, planten, styling, Liza Wassenaar, Weer verliefd op je huis

Vervanging voor raambekleding

De gordijnen of andere raambekleding sluiten werkt natuurlijk altijd om ongevraagde zonnestralen buitenshuis te houden. Maar naast dat het direct zo donker wordt, kan dit ook een wat benauwend gevoel geven. En gezellig is het ook niet op klaarlichte dag. De oplossing van stylist Liza? Spelen met groen!

Schaduwplekken creëren

‘Door middel van een grote plant, kun je gemakkelijk schaduwplekken creëren in huis. En het geeft ook direct meer sfeer aan een ruimte’, aldus Liza. ‘Veel kleine plantjes in de vensterbank staat altijd gezellig, maar om de zon buiten te houden kun je beter kiezen voor één heel grote plant. Of zelfs een kleine boom die binnen kan staan, als de ruimte dit toelaat.’

LEES OOK
Een olijfboom binnen plaatsen? Kies liever een van deze varianten

Vissenkom-effect

De stylist vervolgt: ‘Je maakt een ruimte hier ook spannender en gezelliger mee. Ik noem dit altijd het vissenkom-effect: als er niks voor een raam gebeurt dan lijkt het net een vissenkom omdat het zo’n open ruimte is. Dat kun je door middel van een plant of in dit geval zelfs een boom heel leuk doorbreken.’

Grote planten voor binnen

Planten of bomen die binnen goed floreren, zijn onder andere de welbekende bananenplant. Zet deze in een grote pot in de vensterbank voor wat meer maskering van de zon. Door de pot af te stemmen op jouw woonstijl, past het zonder twijfel in je interieur. Ook de Strelitzia Nicolai, de grote Ficus Lyrata en de Adonidia Merrillii zijn een goede keuze.

nog meer: Wooninspiratie