Katsjing! Dit Ikea-item werd geveild voor meer dan € 18.000

beeld vtwonen Beeld BrunoPress/Abaca Press
Beeld BrunoPress/Abaca Press

Zweedse gehaktballetjes, betaalbare meubels en de ultieme relatietest: juist, we hebben het natuurlijk over Ikea. Hoewel de meeste items van de woongigant zeer kleine prijsjes kennen, worden sommige Ikea-items nu gezien als ware designklassiekers en tweedehands verkocht voor flinke bedragen. Dit voorjaar brak één bijzonder Ikea-item alle records en werd geveild voor meer dan 18.000 (!) euro.

Lees verder onder de advertentie

Ikea’s Cavelli

Het meubelstuk in kwestie? Dat is de zogenaamde ‘Cavelli’ van ontwerper Brengt Ruda. Deze tijdloze stoel is bekleed met mosterdgele stof en heeft een iconische retro-vorm. Brengt Ruda was de allereerste gekwalificeerde ontwerper die in dienst was bij Ikea en deze bijzondere fauteuil was één van zijn eerste ontwerpen. In het jaar 1959 kwam Cavelli op de markt en had destijds een verkoopprijs van twintig Britse pond, omgerekend zo’n 23,50 euro.

Onlangs werd deze stoel op een veiling in het Verenigd Koninkrijk verkocht voor een flink wat groter bedrag: maar liefst 15.500 Britse pond. Dit komt neer op meer dan 18.000 euro. Dat is lekker cashen!

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Toen een flop, nu een hit

Voordat je direct naar zolder rent om te kijken of je deze stoel niet heel toevallig in bezit hebt; spaar jezelf de moeite. Helaas is de kans minimaal dat je de Cavelli thuis hebt staan. Er zijn wereldwijd namelijk slechts vijf exemplaren van deze fauteuil geproduceerd.

Hoe dat kan? Ironisch genoeg werden de meeste Ikea-items die nu veel geld waard zijn eerst gezien als grote flops. De verkopen vielen tegen of – zoals in het geval van deze stoel – de productiekosten waren te hoog. Voor verzamelaars en designliefhebbers is dat natuurlijk des te meer reden om nu op dit exclusieve meubelstuk te bieden als er een wordt aangeboden.

LEES OOK
Ikea geeft de bekende Billy boekenkast een duurzaam jasje

Lees verder onder de advertentie

Een recordbedrag

De Cavelli stoel van Brengt Ruda is het duurst verkochte Ikea-item tot nu toe. Maar een aantal andere (minder zeldzame) items van de Zweedse woongigant zijn ondertussen ook flink wat geld waard. Gooi je oude Ikea-items daarom nog niet weg: wie weet heb jij één van deze items gewoon in huis staan!

Bron: Beeld 1: Brunopress | Beeld 2: Bukowskis