Kastdeurtjes stellen: zo breng je ze mooi in evenwicht

Kast op maat gemaakt, prijs op aanvraag (combitex.nl). Bruin gebloemd kussen by Doris voor HKliving op fauteuil, 35×60 cm € 37,95, boucléstoffen retro loungefauteuil € 949,-, zwart-wit abstracte wandkaart, 97×157 cm (bxh) € 49,95, groene glazen karaf, 16 cm (Ø) € 29,95, okergele en groene glazen kandelaars, per stuk € 17,95, zandkleurig reliëfpaneel ingelijst, 63×83 cm € 469,-, crèmekleurige ronde vazen van HKliving, per stuk € 34,95 (hkliving.nl). Katoenen plaid 130×170 cm € 45,99 (zarahome.com). Vloerkleed Hilton, 240 cm (Ø) € 465,-, taupekleurige armstoel Albert Kuip Swivel € 269,-, tray € 49,- (zuiver.nl). Groen kussen Knot van Design House Stockholm, 30 cm (Ø) € 115,90, zwarte kan van vtwonen € 18,-, bruine vaas van Pols Potten, onderdeel van set van 3 € 220,- (vtwonen.be). Tafellamp € 119,50 (maisonnl.com). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 02-2022 | styling Esther Jostmeijer  | fotografie Bart Brussee
Beeld JA | vtwonen 02-2022 | styling Esther Jostmeijer | fotografie Bart Brussee

Kastdeuren bepalen voor een groot deel de uitstraling van een kast. Hangen ze scheef, dan sluiten de deuren niet goed en oogt de kast rommelig. Gelukkig kun je dit probleem makkelijk oplossen. Voor kastdeurtjes stellen heb je alleen een schroevendraaier nodig. Zo hangt de boel in een paar minuten weer recht.

Lees verder onder de advertentie

De juiste afstelling van een kastdeur bepalen

Ga je een kast in elkaar zetten, dan is het stellen van de kastdeuren erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je de deuren makkelijk opent en sluit en er geen kieren ontstaan. Begin niet in het wilde weg met het afstellen van een deur, maar kijk eerst naar het geheel. Moeten de deuren omhoog, naar links of juist naar rechts? En gaat het om de hele deur of alleen de boven- of onderkant? Als weet hoe je de kastdeuren wilt afstellen kun je de schroevendraaier erbij pakken. Heeft de kast meerdere deuren? Begin bij het stellen van de kastdeurtjes bijvoorbeeld bij de meest linkse deur en schuif steeds een deur verder naar rechts.

Scharnieren van een deur afstellen

Kastdeuren stellen doe je met de scharnieren van de deur. Als je naar de scharnieren aan het binnenwerk van de kast kijkt dan zie je hier, afhankelijk van het type kast, een aantal schroeven zitten. Het bevestigingssysteem van een kastdeur bestaat uit twee delen: het scharnier dat op de deur gemonteerd zit en de montageplaat op de kast. Keukenkastdeuren zitten over het algemeen met twee scharnieren vast. Bij grotere kasten, zoals kledingkasten, zijn dit er vaak meer. Volg bij het in elkaar zetten van de kast de montagehandleiding goed op. Zo heb je de grootste kans dat alle onderdelen op elkaar aansluiten. Hier staat vaak ook in hoe je de kastdeurtjes kunt stellen. Heb je de handleiding niet meer? Lees dan verder.

Er bestaan verschillende soorten scharnieren, maar de manier waarop ze afstelt is vrijwel hetzelfde. Om de scharnieren van de deuren af te stellen draai je aan de schroeven in het scharnier. Bij sommige scharnieren zijn de schroeven afgedekt met een metalen plaatje. Dit plaatje wip je er met de schroevendraaier gemakkelijk af. Je hoeft niet per se handmatig te schroeven om de kastdeurtjes te stellen. Een accuschroefboormachine maakt deze klus nog makkelijker.

Lees verder onder de advertentie

Hoogte of diepte óf een kastdeur horizontaal afstellen

Kastdeurtjes stellen doe je terwijl de deur aan de kast hangt. Het is dus niet nodig om de deur eraf te halen. Sterker nog: als je ’m laat hangen kun je meteen zien wat het effect van het stellen van de kastdeur is. De scharnieren waarmee kastdeuren vastzitten hebben meestal drie afstelmogelijkheden. Je kunt ze in hoogte aanpassen, maar ook horizontaal en in de hoek waarmee ze aan de kast vastzitten. In alle gevallen begin je met het bovenste scharnier. Stel daarna ook de onderste af.

Scharnier Beeld https://www.bosch-diy.com/nl/nl/all-about-diy/kastdeur-afstellen
Beeld https://www.bosch-diy.com/nl/nl/all-about-diy/kastdeur-afstellen

De hoogte van kastdeurtjes stellen
Hangt een kastdeur te hoog of te laag? Dan moet je de hoogte opnieuw afstellen. Je verstelt de hoogte van de kast door aan één van de twee schroeven aan het binnenwerk van de kast te draaien.

De diepte van kastdeurtjes stellen
Als je last hebt van spleten tussen de kastdeuren moet je de diepte van de kastdeur opnieuw afstellen. Dit doe je door de aan de schroef die zich het meest aan de binnenkant van de kast bevindt te draaien. Een halve slag is vaak al voldoende.

Kastdeuren horizontaal afstellen
Voor het afstellen van de horizontale uitlijning van de kastdeur gebruik je de binnenste schroef. Door te draaien aan de binnenste schroef op het scharnier stel je de bovenkant van het deurtje waterpas af. Maak iedere keer een kleine aanpassing per scharnier om er een mooie rechte lijn van te maken.

Lees verder onder de advertentie

Ben je er niet zeker van aan welke schroef je moet draaien? Probeer dan gewoon uit wat er gebeurt met de deur als je een bepaalde schroef draait. Je hoeft maar een kwartslag te draaien voor een zichtbaar effect. In de laatste stap draai je alle schroeven weer goed vast en heb je de kastdeuren correct afgesteld. Heb je de kastjes goed afgesteld, schroef de handgrepen ook goed vast. Het is mogelijk dat de kastdeuren niet goed sluiten omdat ze te vol zitten. Met deze vijf tips voor het opruimen van een kledingkast is ie zo weer netjes.

Kledingkast deur afstellen

Het afstellen van een kledingkastdeur kan lastiger zijn. Dit komt voornamelijk door de grootte van de deur. Pak deze klus het liefst met z’n tweeën op. Vele handen maken licht werk! De één tilt de deur met de hand omhoog of omlaag om deze boven de deuropening te centreren terwijl de ander de kastdeur kan afstellen.

Door kastdeurtjes te stellen zorg je ervoor dat de kast er weer netjes uitziet. Wil je de hele uitstraling van de kast aanpakken? Verf ‘m in een nieuwe kleur. Met deze tips voor het verven van een kast ziet ie er weer uit om door een ringetje te halen.

Lees verder onder de advertentie

Een nieuwe kast shoppen...

Bron beeld 1: vtwonen 02-2022 | styling Esther Jostmeijer | fotografie Bart Brussee | Beeld 2: Bosch