Interieurfotografie met je smartphone: zo word je een pro

Je hoeft echt geen dure camera te kopen om jouw interieur mooi vast te leggen voor je volgers op Instagram, je website of gewoon voor je eigen archief. Geen geklungel met sd-kaartjes of moeilijke camera-instellingen. Met deze nuttige tips smult iedereen van jouw foto’s.

IG filter vtwonen

Licht

Het beste kun je foto’s schieten als het licht is. En dan is daglicht het mooiste. Dit zorgt ervoor dat alle kleuren in je interieur ook daadwerkelijk zo overkomen als dat ze zijn en laat de contrasten mooi uitkomen. Daarnaast zorgt licht voor weinig ruis in de foto’s, waardoor het beeld scherp en niet-korrelig wordt. Hoe meer licht er in je foto zit, hoe beter je hem kunt nabewerken zonder dat de kwaliteit snel achteruit gaat.

Groothoeklens

Veel smartphones, en dan vooral de nieuwere modellen, hebben een ingebouwde groothoeklens. Daarmee maak je een bredere opname, waardoor de ruimte ook meteen een stuk groter lijkt.

Zet het raster aan

Omdat je je smartphone vaak niet op een statief hebt staan tijdens het fotograferen, kan het zijn dat de foto een beetje scheef wordt genomen. Gelukkig zit er in de meeste smartphones de optie om het fotoraster aan te zetten. Er verschijnen dan lijnen door het beeld, waardoor je het interieur recht op de foto kunt krijgen. Heb je deze optie niet? Achteraf is het makkelijk te bewerken via de instellingen of in je eigen favoriete fotobewerkingapp.

Ruim de rommel op

Wat jou misschien niet meer opvalt (denk aan: televisiekabels, rondslingerende schoenen, afstandsbediening, papieren, etc.) kan op de foto flink uit de toon vallen. Loop daarom voor het maken van de foto’s een rondje door de kamer om alle rommel op te bergen. Geen tijd om het écht op te ruimen? Zorg dan in ieder geval dat het niet in beeld is op de foto.

Stylen maar!

En dan nu een van de leukste dingen van het maken van interieurfoto’s! Volop stylen. Klop je kussens op, herschik je items in de kast en zet de planten gezellig bij elkaar als een vrolijke urban jungle. Nu is het aan jou om je interieur van haar beste kant te laten zien. Speel met het (eventuele) zonlicht om een extra dimensie aan je beeld toe te voegen.

Bewerken

Als je de foto’s hebt gemaakt, is het tijd om ze te bewerken. Dat kun je heel makkelijk doen in de camera-app van je telefoon, maar er bestaan ook een aantal heel fijne apps waarmee bewerken niet moeilijk is. Adobe Lightroom is de meest geavanceerde app voor fotobewerking. Het fijne is dat je hem niet hoeft te updaten naar een betaalde variant om een breed scala aan bewerkingsopties tot je beschikking te hebben. VSCO en Unfold zijn ook veelgebruikte apps, waarmee je mooie effecten aan je foto’s kunt toevoegen.

nog meer: Wooninspiratie