Huis gekocht? Hier let je op bij de eindinspectie van je nieuwe woning
Heb je een woning gekocht? Gefeliciteerd! Dan is de sleuteloverdracht en daarmee de eindinspectie van je woning in zicht. Samen met de verkoper loop je een laatste rondje door het huis. Waar let je op? Met deze checklist zorg je dat de eindinspectie soepeltjes verloopt.
De laatste horde
Tijdens een verhuizing komt er veel op je af. Van oude contracten of huur opzeggen tot het inpakken van dozen en inschrijven bij de gemeente. Dit stappenplan helpt je bij deze taken, zodat je goed voorbereid naar de sleuteloverdracht van je nieuwe koophuis gaat. Want tijdens die overdracht neem je de allerlaatste horde: de eindinspectie. Een belangrijk aspect waarbij je samen met de verkoper door de woning loopt.
Waarom is de eindinspectie van de woning zo belangrijk?
Waarschijnlijk sta je te popelen een handtekening te zetten en vliegensvlug je nieuwe stulpje te betrekken. Toch is het slim om goed de tijd te nemen voor deze eindinspectie en zorgvuldig te checken of alles netjes wordt opgeleverd. Komen er gebreken aan het licht, dan kun je dat meteen melden bij de verkopende partij die – afhankelijk van het soort gebreken – ervoor moet zorgen dat het wordt opgelost. Zodra je tekent is de woning namelijk van jou, inclusief zijn gebreken.
Kortom: de eindinspectie van je nieuwe koopwoning is ontzettend belangrijk. Maar waar moet je op letten? Houd deze checklist ernaast en je verhuist met een gerust hart.
LEES OOK
Huis verkopen? Zo maak je je huis representatief
Checklist eindinspectie koopwoning
- Meterstanden: noteer de meterstanden van gas, elektra en water. Deze heb je straks nodig wanneer je nieuwe energiecontracten gaat afsluiten. En als je dan toch in de meterkast kijkt, let dan ook op de verschillende groepen. Is er goed aangegeven welke groep bij welke apparaten hoort?
- Apparaten: check of alles werkt. Doe de mechanische ventilatie, lichtschakelaars, verwarming en keukenapparatuur even aan.
- Sanitair: is alles schoon, schimmelvrij en werkend achtergelaten? Spoel het toilet even door, laat de kranen stromen en controleer of er geen rioollucht hangt en of er geen lekkages zijn.
- Overname spullen: waarschijnlijk heb je roerende zaken overgenomen van de vorige bewoners. Denk aan raambekleding, lampen of een zonnescherm. Kijk of er niks onverhoopt is beschadigd tijdens het verhuizen.
- Sleutels en documenten: verzamel alle sleutels, garantiebewijzen, bouwtekeningen en gebruiksaanwijzingen die bij het huis horen.
- Opgeruimd: als het goed is, heeft de vorige bewoner de woning leeggehaald. Staat er nog een grote palletbank in de tuin of een kledingkast in de slaapkamer die jij eigenlijk niet wilt? Vraag de verkoper even om deze spullen nog af te voeren, anders kost het jou geld.
- Schoon: wel zo fris als je nieuwe koophuis schoon is achtergelaten. De keukenkastjes hoeven echt niet van voor tot achter te zijn geschrobd, maar een dweil over de vloer en bezem door de schuur mag je verwachten.
Is er iets mis?
Het kan gebeuren dat je tijdens de eindinspectie tegen een gebrek aanloopt. Meld dit meteen bij de verkoper, makelaar en notaris, voordat je het contract tekent. Soms zijn het relatief kleine dingen, zoals een kapot tapijt of ontbrekende gordijnen. Vaak kun je dit meteen oplossen met de verkopende partij. Maar soms zijn het ook grote gebreken, zoals een lekkage of niet werkende inductieplaat of afzuigkap. Hiervoor hoef je niet meteen de overdracht van je woning uit te stellen. Vaak kan de notaris bijvoorbeeld een deel van de koopsom achterhouden tot het probleem is verholpen.
Check! Alles compleet?
Dan is het tijd om een handtekening onder het inspectierapport te zetten en naar de notaris te gaan om de koop af te ronden. Hierna is de woning van jou en komt het allerleukste deel: de verhuizing, verbouwing en inrichting van je koopwoning.