Hoe je thuis elke dag dat zondaggevoel kunt hebben

Tot bam in je bed, daarna een uitgebreid ontbijt en vooral helemaal niks moeten: leek elke dag maar op die lekker luie zondag. Al staat op maandag de agenda weer vol en draait de mailbox overuren, toch zijn er manieren om dat relaxte zondaggevoel zo lang mogelijk in stand te houden.

vtwonen 1-2020 | Binnenkijker in een grachtenpand in Delft zithoek | altijd een zondaggevoel in huis
De spiegel kochten Gerwin en Dennis bij een woonwinkel in Alexandrium. Tafeltje van Linteloo. De schaal is een vakantiesouvenir uit Tel Aviv. Dennis: ‘We proberen van elke vakantie iets mee te nemen.’ Stoel van HKliving. Pot van Ecri. Opgezette vogeltjes van Sir Arthur in Antwerpen.

Slow start

Op sociaal gebied heeft corona er natuurlijk flink ingehakt, toch heeft dat vaker dan ooit thuis zijn gelukkig ook zijn positieve kanten. Want thuiswerken zorgt ook voor een flexibelere indeling van je tijd. Begint de maandagmorgen dus niet met die vergadering om 9 uur? Dan kun je dat zondaggevoel nog even vasthouden door langzaam op te starten. Begin de dag met een goed ontbijt en lees je meteen online bij met de krant of je favoriete tijdschrift. Een ontspannen start zorgt ervoor dat je de stress van de dag beter aankunt.

LEES OOK
Thuiswerken in stijl: tips van de stylisten

Scharrelen

Bestaat jouw zondag met name uit rondscharrelen? Beetje klussen, wat tuinieren, die stapel post oppakken en verhuizen naar de andere kant van de tafel? Probeer die fijne, soms doelloze acties ook doordeweeks vast te houden. Maak van de donderdag de vaste watergeefdag van alle planten en bouw hier een pauze voor in als dat even lukt. De kamerplanten zullen blij zijn met wat meer aandacht en de zorg voor je groene vrienden zorgt ook bij jou voor ontspanning.

Heb je ook buiten nog aardig wat te bewateren? Doe dit dan op een andere dag, zo ben je er niet al teveel tijd mee kwijt.

LEES OOK
Hoe vaak geef je planten nou eigenlijk water?

Thuisbakkers

Het zondaggevoel bestaat niet voor iedereen uitsluitend uit nietsdoen: sommige thuisbakkers en -koks brengen de laatste dag van de week vooral in de keuken door. Op zo’n vrije dag heb je alle tijd om in je favoriete kookboeken te neuzen en aan de slag te gaan met een recept.

Vergeet van al die succesnummers niet een best of samen te stellen met eventuele tips voor de volgende keer en een realistische bereidingstijd. Zo kun je door de week die eeuwige pasta eens vervangen door een culinair hoogstandje. Een keer op een andere dag langer de keuken induiken en eters uitnodigen breekt ook lekker de week.

Extra gezellig

Op de zondagen hebben we extra behoefte aan een gezellig thuis. We steken de kaarsen aan, nestelen ons op of onder een plaid en hebben eindelijk eens wat me- of family time. Dat zondaggevoel krijg je door de week ook weer een beetje terug als je die extra gezelligheid er in blijft houden. Een fijne geurkaars of interieurparfum kan je al dat fijne thuisgevoel geven. Door te werken met vachtjes, kussens en een zacht vloerkleed kun je je wanneer je wilt even op de bank of grond nestelen.

nog meer: Wooninspiratie