1. Te snel versieren
Jong geleerd is oud gedaan: alles waar 'te' voor staat, is niet goed. Hetzelfde geldt voor het versieren van een echte kerstboom. Doe je dit te snel, dan houdt de boom het minder lang bij je uit. Laat hem eerst een dag acclimatiseren voor je hem versiert. Doe dit bij voorkeur in de schuur, een berging of andere droge, koele plek. Zet je hem wel direct in de woonkamer? Wacht dan alsnog een dag voor je hem volhangt met ballen en slingers.
LEES OOK
Ongeschreven regel: wanneer 'mag' je de kerstboom opzetten?
2. Te zware ballen
Wat zijn er parels van kerstballen en -ornamenten op de markt. De een nog mooier, chiquer of grappiger dan de ander, maar de een ook zeker zwáárder dan de ander. Waak voor ballen die zwaarder zijn dan de gemiddelde dennentak aankan, zoals de glazen - vaak vintage - varianten. Hierdoor gaan takken sneller hangen, vallen naalden uit én loop je het risico dat de ballen kapot vallen. Hetzelfde geldt voor te veel ballen aan één tak. Scherven zorgen in dit geval vooral een hoop extra werk.
Woonidee
Zijn die gave, glazen kerstballen te zwaar voor de boom? Leg ze op een schaal of dienblad, onder een glazen stolp of hang ze met een stevig draad ergens anders op. Bijvoorbeeld voor het raam, aan de lamp of langs de muur.
3. Spuitsneeuw gebruiken
Nep- of spuitsneeuw geeft de kerstboom het ultieme witte kerstgevoel, maar is om meerdere redenen niet de beste keus die je kunt maken. Vooral in combinatie met een echte kerstboom. Spuitsneeuw zorgt er namelijk voor dat de boom sneller uitdroogt en zo eerder uitvalt én ook nog eens brandbaarder is. Dat laatste komt niet alleen door het uitdrogen, maar ook door de licht ontvlambare spray zélf. Waarschuwing: spuitsneeuw is daarnaast zelfs bij inademing al giftig voor huisdieren.
4. Kerstverlichtingmissers
Een veelgemaakte misser is de kerstboom volledig inpakken met lichtsnoeren vóór je hebt getest of de verlichting het doet. Hoewel je daar later best om zou kunnen lachen. De tweede is minder lollig: oude verlichting of kapotte bedrading die beide kortsluiting én brand kunnen veroorzaken. Bespaar liever op een fancy kerstornament minder en koop nieuwe kerstboomverlichting met bij voorkeur een transformator. Het voordeel van led - en überhaupt nieuwere verlichting - is dat het zuiniger is, dus geen grote kerstsurprise voor de energierekening veroorzaakt.
Duurzame tip
Milieu Centraal: 'Zit er een transformator bij de kerstboomverlichting? Trek de stekker dan uit het stopcontact als het licht niet brandt. Zo voorkom je sluipverbruik.'
LEES OOK
Voor wonderschone takken: wat je moet weten als je kerstverlichting gaat kopen
5. Geen water
Een laatste don't is om nadat de kerstboom opgetuigd en wel staat te pronken, hem geen water geven. Ook als je voor een gezaagde boom kiest, houd je hem langer mooi met een dagelijkse scheut water. Kies in dat geval voor een kerstboomvoet met waterreservoir. Zo blijft de boom langer groen, vallen naalden minder snel uit én is hij minder brandgevaarlijk.