1. Duurzaam wonen
Door je huis duurzamer te maken kun je veel besparen op de energierekening. Dit is in het begin wel een investering, maar je kunt zo op de lange termijn veel geld besparen. Heb je dus de mogelijkheid om beter te isoleren of zonnepanelen te plaatsen, dan is het goed om hier eens over na te denken. Heb je hier nu niet het geld voor? Met onderstaande tips kan iedereen aan de slag.
2. Energie besparen
Je kunt al met weinig moeite geld besparen op de energierekening. Zet apparaten bijvoorbeeld altijd uit als je ze niet gebruikt. Laat ze ook niet op de stand-by stand staan, want ook dit verbruikt onnodig energie. Let daarnaast bij de aankoop van nieuwe apparatuur op het energielabel. Apparaten met energielabel A verbruiken minder energie en dat zul je merken. Denk ook eerst goed na of je een apparaat wel echt nodig hebt voor je het aanschaft. Bekijk deze 10 tips om energie te besparen.
3. Stook verstandig
Door verstandig te stoken verspil je minder energie. Dat kan al heel eenvoudig door de verwarming uit te zetten in ruimtes waar niemand aanwezig is. Zet de thermostaat als je weg bent ook altijd een paar graden lager. 's Nachts de verwarming omlaag bespaart ook behoorlijk op je energierekening, dat kan al snel oplopen tot zo'n 220 euro per jaar. En natuurlijk kun je ook wat vaker een dikke trui aan trekken, zo kun je verwarming altijd een paar graden lager laten staan.
4. Water besparen
Houd je van een lekkere lange douche of een bad? Probeer deze gewoonte af te leren, want met korter douchen en minder in bad gaan kun je veel besparen. Bijna 20 procent van het gasverbruik gaat op aan het verwarmen van water voor de badkamer en de keuken. Laat daarom ook niet zomaar de kraan lopen en denk eens aan een waterbesparende douchekop. Door zuinig om te gaan met water kun je de waterrekening flink omlaag brengen. Check ook onze tips voor waterbesparing.
5. Geld besparen op boodschappen
Wist je dat een gemiddeld huishouden per jaar 350 euro aan eten in de prullenbak gooit? Door slim boodschappen te doen kun je dus veel geld besparen. Ga bijvoorbeeld goed na wat je nog in huis hebt en zorg dat je niet te veel koopt. Vooral bij producten die snel bederven is het belangrijk om van te voren te bedenken of je het wel op krijgt. Heb je kliekjes? Zorg dan dat je ze snel in de koelkast zet, invriezen kan vaak ook! In ons blog over minder voedsel verspillen vind je nog meer tips.
6. Weg met energieslurpers
Ga ook eens kritisch door je huis om te kijken of je in het bezit bent van zogenaamde energieslurpers. Dit zijn apparaten die veel stroom verbruiken, zoals elektrische verwarming, een waterbed, airconditioning, elektrische boiler of een tweede (onzuinige) koelkast of vriezer. Kijk of je deze grootverbruikers de deur uit kunt doen of kunt vervangen door een duurzamer alternatief.
7. Zuinig wassen
Probeer zoveel mogelijk op lage temperaturen te wassen, het liefst op 30 of 40 graden Celcius. Zo kun je als snel geld besparen. Zet je de wasmachine wel eens aan als hij maar voor de helft gevuld is? Probeer hem dan voortaan helemaal te vullen. En gebruik je een wasdroger? Kijk dan eens of je de was niet gewoon aan een rek kunt laten drogen.
8. Stap over naar een goedkopere energieleverancier
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er behoorlijke verschillen zitten tussen de energieprijzen die de energieleveranciers rekenen. Overstappen kan je een fikse besparing per jaar opleveren. Afhankelijk van wat je nu betaalt, zelfs tot meer dan EUR 300,-. Ben je benieuwd hoeveel jij kunt besparen op je energierekening? Vergelijk de tarieven op energieprijzen.nl of vul hier je verbruik in.
Hoeveel kan ik besparen?
Benieuwd hoeveel geld je kunt besparen? Er zijn diverse testjes waarmee je dat precies kunt uitrekenen. Kijk bijvoorbeeld eens op bespaartest.nl of verbeteruwhuis.nl. Ook interessant is de weggooitest om erachter te komen hoeveel eten je weggooit.
Naast bovenstaande tips zijn er nog veel meer manieren om geld te besparen. Wat denk je bijvoorbeeld van zuinig rijden, hergebruiken en tweedehands spullen kopen?
Bron: zogeld.nl