Energielabel A

Voor huizen, apparaten en auto’s is er een energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig het is. Heb jij iets met een energielabel A? Héél goed! Want dit is het groenste label dat je kunt hebben.

energielabel A

Zuinige apparaten

Het is tegenwoordig verplicht om een apparaat een energielabel te geven. Deze labels lopen van A+++ tot en met D. De EU is de laatste jaren bezig geweest met een herziening van de energielabels voor apparaten. Daarom zijn er nu een aantal nieuwe energielabels: A+, A++ en A+++. Onzuinige apparaten met labels A, B, C of D mogen in de meeste landen niet eens meer verkocht worden. Dit komt doordat apparaten de laatste jaren veel zuiniger zijn geworden. Dat is mooi, want hoe zuiniger ze zijn, hoe minder energie ze verbruiken en dat merk je op je energierekening.

Voor koelkasten en vriezers geldt tegenwoordig dat A+ de minst zuinige klasse is. Wil je dus een echt zuinig apparaat aanschaffen ga dan voor energielabel A+++. Maar wat betekent dat nu precies? Dat kan per apparaat verschillen. Bij wasmachines wordt bijvoorbeeld gemeten hoeveel energie het apparaat gebruikt tijdens wasbeurten met volle en halfvolle belading bij zowel 60 als 40 graden. Zo kun je gelijk zien hoeveel verschil het maakt om op een lage temperatuur te wassen. Want om energie te besparen is een zuinig apparaat kopen niet genoeg, je moet er natuurlijk ook verantwoord mee omgaan.

Auto’s met energielabel A

Ook auto’s hebben tegenwoordig verplicht een energielabel. Een zuinige auto verbruikt minder brandstof en dat kan dus flink wat brandstof schelen. Met het energielabel voor auto’s zie je in één oogopslag hoe zuinig een nieuwe auto is ten opzichte van andere auto’s in die grootteklasse. Een kleine auto met een A-label is dan natuurlijk zuiniger dan een grote auto met hetzelfde label. En wat betekent een A-label in de praktijk? Over het algemeen verbruikt een auto met energielabel A twintig procent minder brandstof dan een gemiddelde auto uit die grootte klasse. Dat maakt dus verschil! En als je zelf ook nog zuinig rijdt ben je helemaal goed bezig. Lees meer in het artikel over energielabel auto over de betekenis van de andere labels.

Energielabel woning

Je woonlasten bestaan voor een groot deel uit energiekosten. Het is daarom verstandig op het energielabel te letten als je een woning gaat kopen of huren. Kopers en huurders hebben altijd recht op een energielabel. Het energielabel voor huizen is er in de klassen A++ tot en met G. Als jouw huis een energielabel A heeft is dat dus hartstikke goed, A+ en A++ zijn nóg beter. Een huis met een groen energielabel heeft vaak een zuinige cv-ketel en is goed geïsoleerd. In het artikel over energielabel woning kun je daar meer over lezen.

Hoe krijg ik een A-label?

Als jouw huis nog geen energielabel A heeft, kun je daar zelf iets aan doen. Door je eigen huis energiezuiniger te maken bespaar je namelijk flink op de energierekening. Dat kun je doen door te isoleren, een nieuwe cv-ketel aan te schaffen of energie op te wekken met zonnepanelen. Doe nu de vtwonen duurzaam wonen test en je krijgt persoonlijke tips om jouw energielabel te verbeteren.

nog meer: Wooninspiratie