Eerste hulp bij houtworm

beeld vtwonen Beeld

Prachtig, zo’n geërfd kastje of vintage buffet. Maar als je er een paar perfect ronde gaatjes in ziet zitten en er zaagsel op de grond ligt, dan kun je het beste meteen maatregelen nemen en het meubel tijdelijk buitenshuis bewaren. Het kan namelijk zijn dat er houtworm in het meubel zit. Wat kun je er tegen doen?

Lees verder onder de advertentie

Houtwormen zijn geen wormen

Houtwormen zijn geen wormen, maar de larven van verschillende soorten kevers die hun eitjes diep in het hout leggen. Die kevers ruimen in de natuur omgevallen bomen op, wat reuze attent is, maar als ze in je muren en vloerbalken eindigen, is het minder leuk.

Het probleem is dat de gaten pas zichtbaar worden als de larven zich eindelijk een weg door het hout hebben gebaand. Dat kan inmiddels dus van binnenuit flink verzwakt zijn.

Hoe kom je van houtworm af?

Er bestaan verschillende huismiddelen voor de bestrijding van houtworm, maar ze zijn niet altijd effectief. Dat komt omdat de larven aan de binnenkant niet worden bestreden, of je nu met alcohol en azijn in de weer gaat of met petroleum. Daar komt bij dat petroleum niet bepaald lekker ruikt. Beter is het een professioneel bedrijf in te schakelen. De pro’s kunnen meteen checken met welk insect je precies te maken hebt en of er een behandeling met een paardenmiddel nodig is. Het kan wel betekenen dat je een paar dagen het huis uit moet.

Lees verder onder de advertentie

Petroleum

Petroleum is een bestrijdingsmiddel tegen houtworm dat je zelf kunt gebruiken. Smeer het hout volledig in met dit middel. Als de insect in aanraking komt met de petroleum gaan ze dood. Helaas kan dit middel er ook voor zorgen dat de houtvreters alleen maar dieper in het hout trekken.

Azijn en alcohol tegen houtworm

Mix azijn en alcohol met elkaar en spuit dit mengsel op te behandelen voorwerp. Houtworm vindt het mengsel niet zo lekker en zal zeker op afstand blijven. Of je de beesten hier echt mee bestrijdt? Waarschijnlijk niet. Je kunt dit dus beter als middel gebruiken om houtworm te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Houtworm voorkomen kun je eigenlijk nooit helemaal. Er zijn wel een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten om deze vreselijke houtaantasters zoveel mogelijk te mijden.

Lees verder onder de advertentie
  • Controleer alle houten voorwerpen die je in huis neemt op gaatjes. Dit kunnen nieuwe, maar ook oude meubels zijn. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een houten vloer, wandplanken of bijvoorbeeld openhaardhout.
  • Behandel de houten voorwerpen van te voren met verf, lak of beits. De worm komt namelijk minder graag op bewerkte houten voorwerpen af.
  • Kies ervoor om hout van te voren te behandelen met bestrijdingsmiddelen. Bijvoorbeeld met het middel van alcohol en azijn.
  • Voorkom een vochtig huis. Vocht maakt hout zacht. Als het vervolgens door de verwarming weer opdroogt, creëer je de ideale plek voor houtworm. Zacht én droog hout wil je dus ten alle tijden voorkomen.

LEES OOK
Houten meubels schilderen? Volg dit stappenplan

Lees ook

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

verf en behang Unieke ideeën voor behang in de woonkamer

beeld vtwonen Beeld

verf en behang Leren behang geeft elk interieur een stoere touch

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

verf en behang Woonidee: zo kies jij het perfecte behangpaneel

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

verf en behang Creëer een diepte-effect op de muur met behang

Bron: Illustratie: Josselin Bijl