Een tasje minder

beeld vtwonen Beeld

Wist je dat we in Nederland bijna 25 miljoen kilo plastic tasjes per jaar gebruiken? Dat zijn ongeveer 260 tasjes per persoon per jaar.

Lees verder onder de advertentie

Bart Smit, Blokker, C&A, Gamma, HEMA, Intertoys, Kruidvat, V&D en Zeeman in Tilburg, Deventer en Zoetermeer hebben de handen ineen geslagen om dit terug te dringen. Hier vragen ze de klant om zelf een tasje mee te nemen. Wil je toch een tasje? Dan betaal je een kleine vergoeding, net zoals in de supermarkt. Het initiatief voor de pilot ‘mag het een tasje minder zijn’ is genomen door het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, dat samen met Milieu Centraal probeert het aantal plastic tasjes terug te dringen. Vermindert gelijk de plastic soep.

Op 4 november 2013 heeft Eurocommisaris Potočnik een commisievoorstel ingediend om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. Uit onderzoek is gebleken dat veel van deze (lichte) plastic tassen slechts één keer werd gebruikt. In 2010 werden in de Europese Unie ongeveer 98,6 miljard plastic tasjes in de handel gebracht, wat betekent dat iedere EU-burger 198 plastic tassen per jaar gebruikt. De aantallen per land lopen flink uiteen. Van 4 tassen per persoon in Denemarken en Finland tot wel 466 tassen in per persoon in Polen, Portugal en Slowakije.

Een beter milieu, begint bij dat eerste plastic tasje.

Lees verder onder de advertentie

Bron: KIDV