Een rieten zitting (laten) repareren? Zo doe je dat 

Zowel riet als webbing worden al tijdenlang gebruikt voor de zitting van stoelen. Een rieten zitting gaat lang mee, maar kan op een dag wel gaan slijten of sommige rietstengels kunnen gaan scheuren. Hoe je dat oplost? Schakel een stoelenmatter in of ga zelf aan de slag met het stappenplan hieronder. Alles wat je wilt weten over het repareren van een rieten zitting lees je hier. 

romantische woonstijl pastel woonkamer
Roze tinten aan de muur met neutralen vloerkleed en schouw | Fauteuil links FD Møbler J82 Jørgen Baekmark Lounge Chai,, linnen tas, geruit kussen, geurkaars, mokken op tafel (letoile.store). Fauteuil rechts, vloerkleed, 200×300 cm, kunstwerk Abstract 100×120 cm, rechthoekige spiegel antieklook, vaas in mosterdkleur, glazen artwork op tafel (hkliving.nl). Zacht lila kussen van Bungalow, okergeel kussen, papieren dozen (scandicliving.nl). Oude spiegel met houten rand (com-anders.nl). Salontafel Plateau van Bolia, 34,3×61 cm (hxØ) (vtwonen.be). Kroonluchter van gedroogde bananenbladeren (rivieramaison.com). Kleur op de wanden vergelijkbaar met Setting Plaster No.231 van Farrow & Ball.

Oud ambacht

Vandaag de dag kun je stoelen met een rieten zitting vrijwel overal kopen, maar vroeger was het vlechten van een stoelzitting echt een ambacht. Het ambacht werd uitgevoerd door stoelenmatters. Een vrij arbeidsintensieve klus, waardoor er tegenwoordig nog maar weinig echte stoelenmatters zijn.

Soorten zittingen

Voor het vlechten van zittingen worden vooral natuurlijke producten gebruikt: stengels van riet, rus, bies en van rotan gemaakte strengen. Er zijn twee manieren om een rieten zitting te maken. Het kan door middel van:  

 • Matten, oftewel: het volledig dichtvlechten van een stoelzitting met koordachtig materiaal met een ronde doorsnede, zoals touw, riet en rotan. Deze manier van vlechten wordt onder andere gebruikt voor de bekende kerkstoelen met biezen zittingen. Deze zittingen zijn gemaakt van bies, dat nu nog vooral in Giethoorn en Genemuiden groeit. Leuk detail: voor het volledig dichtvlechten van een zitting is nog steeds geen machine uitgevonden. 
 • Webben, oftewel: het met lintvormig materiaal (meestal geschild rotan) in patroon vlechten van een opening. Deze manier is vooral bekend van de Thonet en Cesca stoel. Stoelen met een webbing zitting werden al in de jaren ’20 van de vorige eeuw gemaakt en brengen nog bij menig vintage lover het hart op hol. 

LEES OOK
Onderhoud van webbing: zo blijven je meubels mooi

DIY: webbing zitting repareren

Een rieten- of webbing zitting kan jarenlang meegaan, maar het materiaal kan op een gegeven moment gaan slijten of sommige rietstengels kunnen gaan scheuren. Zelf een nieuwe zitting vlechten is nogal een klus, maar je kunt ook een stuk klant-en-klaar webbing gebruiken om de zitting van je stoel te repareren.

Dit heb je nodig

 • Webbing
 • Lijm
 • Stanleymes
 • Pitriet

Zo pak je het aan

 1. Boor gaatjes aan de zijkanten van de oude zitting en vul deze met water.
 2. Peuter de volgende dag met een stanleymes de oude streng eruit.
 3. Snijd de oude webbing voorzichtig weg.
 4. Zorg dat de hele zitting (inclusief alle gleuven) stofvrij is. 
 5. Knip de webbing voor je nieuwe zitting op maat, zorg voor een paar centimeter speling aan alle kanten. 
 6. Tik de webbing voorzichtig in de gleuf, hiervoor kun je een hamer en bijvoorbeeld een betaalpas gebruiken. Bekijk deze video van een hobby stoelenmatter om te zien hoe je dat het makkelijkst kunt doen. 
 7. Voordat je de rest van de webbing in de gleuven laat zakken is het belangrijk om de hoeken van de webbing eerst af te knippen. Daarna kun je de rest intikken. 
 8. Snijd vervolgens de overtollige webbing weg. 
 9. Spuit in alle gleuven lijm en tik een streng pitriet op de lijm in de gleuven. 
 10. Verwijder de lijmresten met een droge doek. 
vtwonen 05-2021 | ronde tafel met webbingstoelen en print aan de wand
Tafel gemaakt naar eigen ontwerp en geschilderd in kleur Mexican Sand, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Stoel met spijlen FD Møbler J81 Jørgen Baekmark (letoile.store). Stoel met webbing zitting Nova (vtwonen.nl). Stoel Thonet-model (dille-kamille.nl). Tafelkleed (Libeco). Karaf, water- glazen Salon Amber, bord, theedoek wafel in kleur Lemon, tas met roze bloemen (scandicliving.nl). Artwork aan de wand in kleur perzik, 60×80 cm (hkliving.nl). Gordijn van voile stof Cosia in de kleur Orchid van Designers Guild (wva.nl).

“Een rieten zitting gaat lang mee, maar kan op een dag wel

gaan slijten”

nog meer: Wooninspiratie