Dít zijn de mooiste eilanden van Griekenland

beeld vtwonen Beeld

Als de Grieken ergens goed in zijn – naast de smakelijke Griekse keuken – dan is het wel in mooie eilanden hebben. Van de Ionische eilanden tot de Dodekanesos, deze mooiste eilanden van Griekenland zijn zeker een bezoek (of twee) waard. 

Lees verder onder de advertentie

Het eilandleven van de Grieken staat bekend om het vertragen en genieten. Wat niet moeilijk is, want de verstopte stranden en pittoreske baaitjes zijn gemaakt om rustig aan te doen. Maar Griekenland is net zo leuk voor de actievere ontdekkingsreizigers. Bezoek één eiland per keer of juist meer tijdens een vakantie als je van het eilandhoppen bent.

Milos: het mooiste eiland van Europa

Het eiland dat bovenaan de lijst met mooiste eilanden van Griekenland prijkt is Milos. Logisch, want Milos werd pas nog bekroond tot mooiste van Europa. Het hoort bij de Cycladen en is daarom perfect te combineren met een trip naar Santorini of Mykonos. Milos heeft van die typische kalkrotsen die afsteken tegen de azuurblauwe zee. En wist je dat het eiland de meest gefotografeerde rotswand van Griekenland herbergt? Die is trouwens alleen per boot te bekijken, dus je hebt ook meteen een boottrip op het programma staan.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Astypalaia: het geheim van de Dodekanesos

Hier ligt geen groot vliegveld waar de vluchten komen en gaan, maar er is wel veel reuring rond de haven waar de ferry’s aankomen en vertrekken. Dit eiland heeft de bouw van de Cycladen, maar hoort toch echt bij de Dodekanesos. Het mooie is dat ze hier met de dag duurzamer leven en daarmee koploper zijn in Griekenland. Je moet er een bootreis voor overhebben, maar dan waan je je wel een avonturier op een eiland dat nog niet ontdekt is door de massa. Veel Grieken brengen in de zomer een bezoek aan Astypalaia, dus dan moet het wel één van de mooiste eilanden van Griekenland zijn.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

De beroemdste van de eilanden: Santorini

Wie kent dit eiland niet? Met haar bekende vulkaaneilanden en de witte huizen in Oia is Santorini het mooiste meisje van de klas en geliefd bij toeristen van over de hele wereld. Zoek hier een verblijf buiten de gebaande paden van Fira en Oia, zoals bijvoorbeeld in Imerovigli. Het heeft dezelfde verbluffende zonsondergang, maar zonder de overweldigende drukte. Op het dorpsplein is het heerlijk lang tafelen, terwijl de rust over het eiland valt. Als je op het juiste moment op de juiste plek bent, dan snap je waarom mensen Santorini schilderachtig mooi noemen.

Hydra: geliefd bij de Grieken

Geen auto’s, geen motoren, maar wel veel ezels en Grieken. Het hart van Hydra is de gelijknamige hoofdstad. Het eiland stond vroeger bekend om de vele waterbronnen, vandaar ook de naam. Veel inwoners van Athene trekken in de weekenden richting het eiland om samen te eten aan de gezellige haven met haar restaurants. Begrijpelijk, want met een fast ferry sta je al in anderhalf uur aan wal. Het is hier alsof je teruggaat in de tijd, wat niet gek is: alleen de oorspronkelijke bouw is toegestaan.

Misschien wel het mooiste eiland van Griekenland: Symi

Als je met de ferry vanaf Rhodos op de haven van Symi afvaart is het dringen geblazen aan dek. De gekleurde huizen rond de haven in neoklassieke stijl zien eruit alsof ze van een ansichtkaart komen. Eenmaal aan wal is het heerlijk slenteren langs de haven, vis eten op het terras en op ontdekkingstocht in de omliggende straten en trappen. Niet alleen de haven van Symi, maar ook de omliggende baaien en stranden zijn een bezichtiging waard.

beeld vtwonen Beeld

Zakynthos; het populairste eiland onder Nederlanders

Stel je de meest blauwe zee voor, en dan nóg iets blauwer. Zo ligt de zee er op Zakynthos bij. Het eiland nam een vogelvlucht in populariteit onder Nederlanders en we snappen wel waarom. Het ligt op een aangename vliegafstand en is groot genoeg om veel te ontdekken. De natuur is er groener dan groen, de rotsen zijn er witter dan wit en de zee is helder turquoise. En de inwoners van Zakynthos staan bekend om hun gastvrijheid. Nu is dit bij de meeste Grieken zo, maar op Zante doen ze nog net iets meer hun best.

Bron: tekst: Adeline Mans | beeld Symi: Adeline Mans

Lees verder onder de advertentie