Dit is de ideale koelkastindeling (waar je geld mee bespaart)

Ruim jij je koelkast precies zo in als het ‘hoort’, of doe je maar wat? Alles is natuurlijk helemaal goed, maar er bestaat zoiets als een slimme koelkastindeling. Dat heeft alles te maken met de verschillende temperaturen in de koelkast. Als je je hieraan houdt, bespaar je ook nog eens wat geld.

Temperatuur

In de koelkast draait alles om de juiste temperatuur. Zet je het koelsysteem te koud bevriest alles, zet je het te ‘warm’, condenseert de boel juist. De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 graden. Het is normaal dat het niet overal in de koelkast even koud wordt, maar dat kun je juist in je voordeel gebruiken. Let maar op.

De groentelades

Het is natuurlijk niet voor niets zo dat groentelades ook bestemd zijn voor groenten. Dit is niet zomaar zo. In de groentelades is de vochtregulatie het beste, waardoor je groenten lang vers blijven.

Sla en bladgroenten kun je hier dus prima bewaren, maar kijk uit met (zoete) aardappels, pompoenen, uien, komkommers, paprika’s, aubergines, avocado’s en tomaten. Deze kun je beter buiten de koelkast bewaren, dan blijven ze langer vers.

De onderste plank

Boven de groentelades vind je de onderste plank. Deze plek is heel geschikt voor vlees en vis. Op deze plaats is de temperatuur redelijk constant en ook best koud. Geen nood dat de boel bederft, dus.

Ook niet onbelangrijk: hoe vaak maak jij je afzuigkap schoon?

De middelste plank

De koelkastindeling van de middelste plank gaat zo: daar is de temperatuur het hoogst, dus het meest geschikt voor al klaargemaakt eten zoals restjes. Bewaar de maaltijden in goed afgesloten vershoudboxen of bakjes, zodat lucht geen kans krijgt.

De bovenste plank

Kaas, boter en andere smeersels voor op brood kun je het beste op de bovenste plank in de koelkast bewaren. Hier is de temperatuur niet te warm en niet te koud, waardoor boter en kaas lang goed blijven. Als je kaas te koud bewaart, kan het uitdrogen. Zonde voor het eten en het geld in je portemonnee.

Ook eieren vinden het ’t fijnst op de bovenste plank van de koelkast (dus niet in de deur).

Achterin op de planken

Zuivel zoals melk, kwark en yoghurt gaan het langst mee als je ze achterin de koelkast bewaart. Dit is de koudste plek en daarmee weet je zeker dat je de houdbaarheidsdatum kunt halen met een dicht pak.

De deur

Overige potjes, sauzen en open pakken kun je prima in de de deur bewaren. Ondanks dat hier de meest schommelende temperaturen zijn, vanwege het open en dichtdoen ervan. Een open pak zuivel kun je hier prima drie tot vijf dagen goed houden.

Uiteindelijk zorgt een goede koelkastindeling ervoor dat de producten langer goed blijven en je dus minder hoeft weg te gooien. Fijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Alles voor een stijlvolle keuken…

nog meer: Wooninspiratie