Temperatuur
In de koelkast draait alles om de juiste temperatuur. Zet je het koelsysteem te koud dan bevriest alles, zet je het te 'warm' dan condenseert de boel juist. De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 graden. Het is normaal dat het niet overal in de koelkast even koud wordt, maar dat kun je dus juist in je voordeel gebruiken. Let maar op.
De groentelades
Het is niet voor niets dat groentelades bestemd zijn voor groenten. In de groentelades is de vochtregulatie het beste, waardoor groenten lang vers blijven. Sla en bladgroenten bewaar je hier dus het beste. Kijk wel uit met (zoete) aardappels, pompoenen, uien, komkommers, paprika's, aubergines, avocado's en tomaten. Deze bewaar je beter buiten de koelkast, dan blijven ze langer vers.
De onderste plank
Boven de groentelades vind je de onderste plank. Deze plek is heel geschikt voor vlees en vis. Op deze plaats is de temperatuur redelijk constant en ook best koud. Geen nood dat de boel bederft, dus. Ook niet onbelangrijk: hoe vaak maak jij je afzuigkap schoon?
De middelste plank
Op de middelste plank is de temperatuur het hoogst en daardoor het meest geschikt voor al klaargemaakt eten zoals restjes. Bewaar de maaltijden in goed afgesloten vershoudboxen of -bakjes, zodat lucht geen kans krijgt.
De bovenste plank
Kaas, boter en andere smeersels voor op brood bewaar je het beste op de bovenste plank in de koelkast. Hier is de temperatuur niet te warm en niet te koud, waardoor boter en kaas lang goed blijven. Als je kaas te koud bewaart, kan het uitdrogen. Zonde voor het eten en het geld in de portemonnee. Ook eieren vinden het 't fijnst op de bovenste plank van de koelkast (dus niet in de deur).
Achterin op de planken
Zuivel zoals melk, kwark en yoghurt gaan het langst mee als je ze achterin de koelkast bewaart. Dit is de koudste plek en daarmee weet je zeker dat je de houdbaarheidsdatum kunt halen met een dicht pak.
De deur
Overige potjes, sauzen en open pakken kun je prima in de de deur bewaren. Ondanks dat hier de meest schommelende temperaturen zijn, vanwege het open en dichtdoen ervan. Een open pak zuivel kun je hier prima drie tot vijf dagen goed houden.
Uiteindelijk zorgt een goede koelkastindeling ervoor dat de producten langer goed blijven en je dus minder hoeft weg te gooien. Fijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!
Alles voor een stijlvolle keuken…
Bron: vtwonen catalogus 2019 - 2020 | Styling: Kim van Rossenberg | Fotografie: Sjoerd Eickmans