Dichtbij en toch écht weg: op citytrip naar Amsterdam

null Beeld

Een citytrip Amsterdam is altijd een goed idee. Struinen door de straten, lummelen in het Vondelpark en natuurlijk winkelen, eten, drinken en blijven slapen. Het is onmogelijk om alle noemenswaardige adressen voor een citytrip Amsterdam op te sommen, maar dit is alvast een heel smakelijk en fijn begin. 

Lees verder onder de advertentie
null Beeld

Uitwijken naar de wijken

Rondom de Kalverstraat en op de Dam is het over de hoofden lopen, maar gelukkig is Amsterdam een stuk groter dan dat. Neem nou Noord, West, Oost of Zuid en dan vooral ook het Museumkwartier en de Pijp. Kunstliefhebbers verschansen zich het liefst in de straten rond het Museumplein. Eerst buurten bij de expositie van Banksey in het Moco Museum om daarna op zoek te gaan naar een goede koffie of lekkere lunch in de buurt. De beste koffie van de Pijp is op maar vijf minuten lopen van het Museumplein. Het kleine maar fijne Locals is een begrip in de buurt en mensen zitten er graag voor bovenop elkaars lip. De espresso is precies straf genoeg, zonder bitter te zijn. En dan dat huisgemaakte bananenbrood, zorg zeker dat je daar een plekje voor bewaart. Voor een werkelijk hemelse pita falafel schuif je één van de groene stoelen bij Pizza x Pitabar Café Martinot aan. De falafel is precies smeuïg genoeg, de pita is versgebakken en de hummus en tahine maken het spektakel af. Het is bijna onbeleefd om dit een broodje te noemen, zo goed is het. Dit geheim zit op drie keer struikelen van het Museumplein, op de hoek van de Van Baerlestraat en Moreelsestraat.

In Oud-West eet je uiteraard Italiaans bij De Italiaan. Treffender dan deze naam krijg je het niet. Op de knusse Bosboom Toussaintstraat eet je onder de rode luifels de meest verrukkelijke pizza’s met truffel en fantastische antipasto misto. Een goede fles wijn erbij en de avond mag eindeloos duren. Vraag de locals waar je moet eten en ze roepen in koor: Wijmpje Beukers. Alleen de miso boter bij de broodmand is al een reden om er naartoe te gaan. De heilbot, bavette en Wijmpje’s Dame Blanche maken het gewoonweg onmogelijk om over te slaan. Rijd op een zonnige dag – een fiets huren is een puik plan – ook zeker richting Oost voor een brunch of lunch bij Dignita Hoftuin. De hoftuin naast de Hermitage voelt als een ware getaway in je citytrip Amsterdam. Dat alles van de kaart lekker is helpt natuurlijk ook. In Oost zijn ze trouwens van de brouwerijen, dus als je bierliefhebber bent dan is een bezoek aan Brouwerij ’t IJ verplicht. Dan mag een tip voor wijnliefhebbers niet achterblijven natuurlijk. Aan de Ten Katestraat zit Bar Centraal en dat is een uitstekend adres voor wie te porren is voor de betere wijnspijscombinaties.

null Beeld
null Beeld

LEES OOK
Van deze restaurants gaat ieder interieurhart sneller kloppen

Speuren naar schatten

Ben je toevallig op vrijdag en zaterdag op citytrip Amsterdam? Dan is dat perfect gepland, want op die dagen is Noëlle Studio open. Interieurstylist Noëlle heeft een originele mix in haar studio die hebberig maakt. Het kleurrijke keramiek spat van de wand en de kussens misstaan vast niet thuis op de bank. Anna+Nina is misschien niet meer zo’n geheim als eerst, maar het blijft heerlijk om door de winkel in de Pijp te speuren naar mooie vondsten. Van een ketting met bedel tot felgekleurde koffiekop, je gaat eigenlijk nooit de deur uit zonder een bijzonder item. En met een beetje geluk doe je ook nog een beetje inspiratie op om thuis de tafel te dekken, want vrolijker dan in de winkel zie je ze bijna nergens. Als je binnenstapt op de Gerard Doustraat bij Casa Gitane loop je het risico om de boel thuis opnieuw in te richten. Hier vind je precies die unieke stukken, die normaal van verre reizen mee in de koffer naar huis komen. De aardse tinten zijn sereen en spannend tegelijk. Zelfs de eetkamerstoelen hebben iets weg van een kunstobject.

null Beeld
null Beeld

Logeer van weleer

Handen in de lucht als je stiekem wel eens droomt van een art-deco slaapkamer? Aan de Jan Luijkenstraat logeer je in precies zo’n kamer en drink je koffie uit de mooiste HKliving-koppen. Bij binnenkomst in hotel Jan Luyken proef je meteen de sfeer van weleer, zoals vroeger het Museumkwartier ongetwijfeld was. De fluwelen zetels met ronde vormen, toffe tegels op de muur en de kunst met een knipoog. Alles aan de inrichting is uitnodigend. En die bar schreeuwt bij binnenkomst al om een smakelijk glas van iets uit het assortiment. Vanuit het hotel sta je in tien stappen in de luxueuze P.C. Hooftstraat, via de andere kant loop je richting de Van Baerlestraat en het straatje binnendoor geeft toegang tot het Museumplein. Uit de drukte, maar toch middenin de stad. Hotel Jan Luyken is een heerlijke uitvalsbasis.

Dit was alvast een stevige basis voor een eerste begin van je citytrip in Amsterdam en deze gids wordt absoluut vervolgd. Laat dat maar aan Amsterdam en al haar nieuwe (en oude vertrouwde) hotspots over.

LEES OOK
5x de mooiste boutique hotels van Nederland

Bron: Beeld: via hotspots | tekst: Adeline Mans

Lees verder onder de advertentie