De kunst van het serveren in 5 stappen: zo doe je dat

Zin om een avondje uiteten te gaan? In tijden van corona haal je het restaurantgevoel gewoon bij jezelf in huis. Met statement servies, mooi linnen en chique glazen wordt de restaurantallure direct zichtbaar. Maar met deze 5 tips en tricks komt de presentatie van gerechten pas écht op topniveau.

vtwonen 05-2020 | Thuisrestaurant - keuken - eetkamer - vtwonen - beeld: H&M
Beeld: H&M

vtwonen 05-2020 | Thuisrestaurant - keuken - eetkamer - vtwonen - beeld: H&M
Beeld: H&M

Op mooi servies ogen gerechten

als een schilderij in een lijst

Stap 1: Less is more

Wanneer je een rijke tafelstyling wilt creëren, is het goed om te werken met lagen. Kies dus voor borden, schalen en kommen in verschillende groottes en vormen en stapel naar hartenlust. Wil je je gasten liever verrassen door het eten alvast in de keuken op te dienen voordat je een gerecht serveert? Kies dan vooral het juiste formaat bord bij een gerecht. Bedenk ook: less is more. Dus maak een bord niet te vol, dat staat niet chic. Serveer bijgerechten apart op schaaltjes of in bakjes.

Stap 2: Schone lei

Zorg dat de randen van de borden smetteloos zijn. Met een stukje keukenpapier zijn spetters en vegen zo te verwijderen. Ook wijnglazen zouden goed schoon moeten zijn. Dat komt niet alleen de smaak ten goede, je voorkomt ook een kalkaanslag op de glazen. Wijnglazen kun je het beste met de hand met warm water wassen. Droog ze meteen na het wassen af met een (linnen) doek. Zet de glazen rechtop in de kast. Als je een wijnglas op de kop in de kast opbergt, kan de geur van de kast in de kelk trekken.

vtwonen 05-2020 | 7 tips voor het ideale thuisrestaurant
Beeld: Ferm Living
vtwonen 05-2020 | 7 tips voor het ideale thuisrestaurant

Stap 3: Oneven aantallen

Voor het oog werken oneven aantallen het mooist op een bord. Geen 2 maar 3 bolletjes ijs, geen 4 maar 5 langoustines. Probeer het maar eens. Door met oneven aantallen te spelen geef je een bord een heel andere uitstraling. Bij hogere aantallen maakt het niet zo veel meer uit.

Stap 4: Wow-effect

Het geeft meteen een wow-effect als je niet voor een standaardpresentatie gaat, maar unieke manieren bedenkt. Dien bijvoorbeeld de soep op in een glas. Nog een leuke topping erbij en je bent klaar. Zo til je een oranje wortelsoep met een laagje kokosschuim en gefrituurde ringetjes lente-ui naar een heel ander niveau.

Het geeft meteen een wow-effect

als je niet voor standaard gaat

Stap 5: Sauzen apart

Serveer dressings en sauzen apart, zodat het eten nooit in een plas van het een of ander drijft. Je kunt de saus ook aan tafel over de borden verdelen. Dat geeft meteen een restaurantgevoel. Strooi ook de garnering pas aan tafel over het gerecht voor de finishing touch.

nog meer: Wooninspiratie