Citytrip Leeuwarden: 20 hotspots die een bezoekje waard zijn
Dat de Friese hoofdstad Leeuwarden vorig jaar Culturele Hoofdstad van Europa was, heeft de stad een welkome energy boost gegeven. Zodat er anno 2019 genoeg te beleven, shoppen en genieten valt. Giesto mei?
Ontdekjeplekje
Wie met het gezin Leeuwarden gaat ontdekken, krijgt geen spijt van een paar uur in het Natuurmuseum Fryslân. Alles van de kleinste bij tot het enorme skelet van een potvis is er te zien en er is standaard een preparateur aan het werk bij wie je mag meekijken hoe hij een vleermuis opzet (Schoenmakersperk 2). Wat je ook doet, breng in elk geval een bezoek aan Blokhuispoort. Deze voormalige gevangenis werd begin 2018 verbouwd en biedt sindsdien onderdak aan horeca en een keur aan creatieve ateliers (Blokhuisplein 40). dbieb (‘beste bibliotheek van 2019’) werd onlangs van A tot Z verbouwd. Door de glazen muren zie je de buitenmuren van de gevangenis die de Blokhuispoort ooit was (Blokhuisplein 40).
5x shoppen
Moeten we een favoriet benoemen in Leeuwarden, dan is het De Grutterswinkel, een ouderwetse kruidenier gevestigd in een beschermd 17e-eeuws pand waar de aardigste dames in onberispelijke schorten je te woord staan (Nieuwesteeg 5). Een kleurrijk Mexico-esk stijltje vind je bij: Ny-Na. Een winkel waar jong en oud zich zal verlekkeren aan fleurige kleding, accessoires en spulletjes voor in huis (Sint Jacobsstraat 11). Voor vintage is Hardwerk Fogeltje de place to be. De winkel zit aan de gracht en verkoopt vintage meubels, gekleurde vinyl platen, planten en retro tafelwaar (Nieuwestad 121). Winkel & ontwerpstudio Jan de Jong Interieurverkoopt al sinds 1899 (!) beeldschone meubels in een ingetogen Scandinavische look en ook verf van Farrow & Ball. De zaak is al vier generaties in de familie (Schrans 25). verkoopt haar mooie handgemaakte keramiek vanuit haar atelier in de Blokhuispoort. Uiteraard zijn er workshops, die je wíl volgen alleen al vanwege de lieve Lies (Blokhuisplein 40).
Ontbijt en lunch
In een voormalig postkantoor zit tegenwoordig Post-Plaza Hotel & Grand Café. Het pand werd slim en aantrekkelijk verbouwd met behoud van originele elementen. Leeuwarden kent niet heel erg veel ontbijtzaakjes, dus mocht je de dag willen starten als een koning, dan is Post-Plaza een goed idee (Tweebaksmarkt 27). Voor een snelle energieboost is er Fruitbar Sis. De kleurrijke fruitbar wordt bestierd door Siska, een geboren Leeuwardense die ruim acht jaar op het zonnige Curaçao woonde. Het zonnige van het eiland bracht ze mee naar de binnenstad van haar jeugd, wat resulteert is verrukkelijke sapmixen, smoothies, salades en een kleine selectie broodjes voor de stevige(re) trek (Naauw 5a). Ontbijten, lunchen en dineren aan het water met uitzicht op de Oldehoven en op de Prinsentuin kan bij het lieflijke en lekkere Stek Leeuwarden (Harlingersingel 2).
Café en diner
Het interieur van Restaurant Wannee verklapt precies waar ze voor staan: de lichte zaak met veel hout en planten ademt natuur, gezond en kwaliteit. Tel daar cultuur – lees: Hollandse gerechten – en een no-waste mentaliteit bij op en je hebt een parel van een restaurant (Rengerslaan 8). Ook een grand café zit in de Blokhuispoort: Drink & Eetlokaal Proefverlof heeft bovendien een prachtig groot terras aan het water. Op het menu lokaal eten, pure ingrediënten en opvallend veel vega opties (Blokhuisplein 40). Breng als je toch een kijkje gaat nemen in dbieb een bezoekje aan het bibliotheekcafé Café de Bak (Blokhuisplein 40). De dag afsluiten mag bij Sjoddy. Dat het lokaal te vinden is op weg naar het Centraal Station is mooi meegenomen. Probeer Sjoddy maar eens op zijn Fries uit te spreken… Gelukt? Het staat voor See You. Op z’n Fries. Aha. (Druifstreek 55).
Uit logeren
Boutique Hotel Catshuis is een tof hotel met een leuk terras in het centrum, pal aan de gracht (Nieuwestad 49). Heb je altijd al een nachtje in een cel willen doorbrengen? In Leeuwarden kan het. En je hoeft er geen wet voor te overtreden. In de voormalige zwaarste gevangenis van Nederland is onder andere Alibi Hostelgevestigd. Vanaf € 20 voor een slaapplek in een slaapzaal tot € 60 voor een luxe tweepersoonskamer (Blokhuisplein 40). Splinternieuw is , onderdeel van het Eurohotel. Lichte visgraat vloeren, stoere glasdeuren in zwart lood en spierwit, krakend linnen op de bedden (Tweebaksmarkt 50). Liever echt into the wild logeren tijdens je Frieslandbezoek? Zet dan koers (met de auto) naar . De buitenplaats is gevestigd in een 18-eeuwse boerderij te midden van de groene weilanden. In al dat groen staan tien strakke, houten kubussen waar je in kunt slapen. Alleen een lunch of diner hier is evengoed een minivakantie (Dekemawei 9, Weidum).
Wat is waar te vinden?
Tijdens de pre-Culturele Hoofdstad periode werd de Kleine Kerkstraat vaak bezongen als de straat waar je het, als daggast, zoeken moest. Niet dat dit nu niet meer het geval is, maar Leeuwarden heeft veel meer te bieden dan de eetwinkels en de kaasboer van de Kleine Kerkstraat. Uitzondering is House of Taste, een speciaalzaak bedoeld als groothandel voor horeca, maar tegenwoordig ook een must voor consumenten die er onder andere de heerlijke Friese droge worsten van slagerij Spijkerman kunnen proeven. (Kleine Kerkstraat 36). Een winkelstraat die je zeker niet missen mag, is de Sint Jacobsstraat. Bovendien is de straat een leuke doorloop naar het prachtige Sint Anthony Gasthuis en de Prinsentuin. De naam van de Grote Kerkstaat zegt genoeg: deze brede laan is mooi en onmogelijk over te slaan.
Bekijk hier al onze favoriete hotspots!
Maartje Diepstraten
Maartje Diepstraten en haar team spotten de leukste & nieuwste adressen voor Barts Boekje, een up-to-date adressensite. En nu dus ook voor vtwonen! Volg haar op Instagram of bartsboekje.com.
Bron: vtwonen 09-2019 | Fotografie en tekst Maartje Diepstraten