Citytrip Haarlem: bourgondisch Noord-Holland

Wil je graag een weekendje weg maar nog geen idee waarnaartoe? Ga op citytrip naar Haarlem en ontdek de pittoreske grachten, oude kerken, verscholen hofjes en véél, héél véél fijne winkels, cafés en restaurants. Wij verklappen onze favoriete hotspots.

Fijn opstarten

Haarlem is goed bedeeld wat betreft fijne koffie-pluszaken. Neem nou het razendpopulaire ​Native Haarlem ​(​Breestraat 23)​ ​en het altijd goede ​Wolkers​ met terras aan het Spaarne (​Gedempte Oude Gracht 139)​. Het nieuwe ​Ax Specialty Coffee​ serveert koffie van het Amsterdamse Stooker en eenvoudige, maar lekkere koeken (Kruisstraat 4). Ook 10 punten voor de koffie en verse taarten van ​Mica​. Niet naar huis gaan zonder een hap van de huisgemaakte chocoladetaart​ (Kleine Houtstraat 103). ​Lekkers voor thuis vind je ook bij ​de ​ Slagersdochter. Het is hét adres voor de lekkerste worsten en beste broodjes (ook vega!) van Haarlem ​(​Kruisstraat 4). ​Opstarten én wat moois aantrekken? Sûr Atelier & Café! De conceptstore begon als pop-up waar ontwerpers, kunstenaars en sociale ondernemers samenwerkten, aangevuld met een prettig café (Gedempte Oude Gracht 87).

j8l5n7y8luja_p2400.jpg
lhn55a38v2fh_p2400.jpg
94b5kca8nrbg_p2400.jpg

Lekker uitblazen

​Haarlem is een bourgondische stad, en de muggen, zoals de Haarlemmers worden genoemd, mogen graag de stad induiken. Rondom de Grote Markt is een groot aantal ‘altijd goed-bistro’s’. Café Colette is ​een goede keuze. De klassieke Franse bistro serveert wat een klassieke Franse bistro zou moeten serveren​ ​(Oude Groenmarkt 22). Frenchie​ werd vernoemd naar de Franse bulldog van de eigenaren en je eet er opvallend goede onopvallende gerechten. Op dinsdag is het Taco Tuesday ​(Gedempte Oude Gracht 46). Heb je ​DeDakkas​, het grand café bovenop het dak van een parkeergarage hartje stad, eenmaal gevonden, dan vergeet je het niet snel meer: hier heb je het beste uitzicht over de stad (De Witstraat 1A). Cultuur (en bitterballen) happen, kan uitstekend in de karakteristieke ​Jopenkerk ​waar het eigen Jopenbier geschonken wordt (​Gedempte Voldersgracht 2).

bya53gi8jj0l_p2400.jpg
z7p5vkq8z8bu_p2400.jpg
pio5pc18n7oy_p2400.jpg

Woonwinkelen

Bloemenwinkel ​Klavertje Vijf is een sfeervol ​on point​ bloemenatelier. Is er een trend op het gebied van bloemen, dan zagen de mensen van Klavertje Vijf hem járen geleden al aankomen (Breestraat 30). Atelier 8​ is er om je huis in te richten. Woonaccessoires, meubels, boeken, cadeaus en andere ​producten van natuurlijke materialen​. (​Gasthuisstraat 34). Weinig landen leveren op interieurgebied zoveel inspiratie als de Rode Stad, ofwel: Marrakech. Ook ​ Rugs & Ramblers ​laat zich inspireren door deze Marokkaanse stad. De Berber-vloerkleden worden handgeweven in het Atlasgebergte (​Van Marumstraat 5). ​Duik voordat je naar huis gaat ook nog even in het verstopte, maar gigantische ​Vintage Adventures​. ​Deze loods staat vol Indiase antiek en vintage ​(​Stationsplein 64).  Loop je van het station richting stad, dan passeer je ​Kloffie, een gezellige zaak achter een monumentale gevel. Bij Stijlloods​ hangen pre loved jassen en broeken netjes gestreken en op kleur naast elkaar. Ook vind je hier parels voor in huis (Nassaulaan 40).

gwb5j1e89e1r_p2400.jpg
7lj5yoq8q0fx_p2400.jpg
0155eab8il13_p2400.jpg

Overnachten

Bij het monumentale pand aan de Ripperda- straat liepen nog niet zo lang geleden de medewerkers van Stichting Jeugdzorg en studenten van opleidingsrestaurant De Ripper in en uit. Die eersten kregen een nieuwe locatie toegewezen, De Ripper bleef. De rest van het pand werd ​Boutique Hotel Staats, een bijzonder hotel, dat je het best kunt omschrijven als een combinatie van luxematerialen, kunst, verzamelobjecten, designklassiekers, rariteiten, grote bedden en heerlijke baden (Ripperdastraat 13A).​ Meer ingetogen en opvallend vriendelijk voor de portemonnee is ​hostel ​Hello I’m Local ​in een Haarlemse woonwijk, ongeveer tien minuten lopen vanaf de Grote Markt. Het hostel, herstel, het boutique hostel, is gezegend met de drie K’s: klein, knap en knus. In de living vind je koffie, een broodje kaas, krentenmik en een ei in de ochtend, een broodje kroket voor de lunch (Spiegelstraat 4).

h5751zm8s62y_p2400.jpg
u285fwl88wwu_p2400.jpg
8cj5xwt8v8n3_p2400.jpg

Buiten de gebaande paden

Geen jasje-dasje bij ​Restaurant De Zeeuw​ van chef Jeroen de Zeeuw. Fancy is weliswaar de kookkunst van Jeroen, maar verder is alles lekker informeel. En mooi: visgraatvloer, donkerblauwe muren en eenvoudige zwarte stoelen (Nassaustraat 15 zw). Op het menu van ​Fishbar Monk​ prijken vongole met zwarte pasta, bouillabaisse, zeetong in roomboter, gegratineerde scheermesjes, conservas de pescados​, gefrituurde chipirones en nog veel meer lekkers (Turfmarkt 20). Bij de ​The Louisiana schuif je aan voor crab cakes, hush puppies (in olie gebakken ballen van onder andere maismeel) en ​boudin balls​ ( gefrituurde ​spicy ​ballen van rijst en varkensvlees) hier, én meer comfort food (Zijlstraat 21). Lekker, snel en voordelig klinkt vaak als muziek in de oren na een dagje struinen in de stad en dát leidt meestal tot pizza en pasta. Gelukkig heeft Haarlem ​Nolita​, een smaakvol adres voor precies dát (Lange Veerstraat 17). 

qmt5vo188b3k_p2400.jpg
1m35fap8ly3r_p2400.jpg
qdj5zqj89ftq_p2400.jpg

Groeten uit Haarlem

C​adeautjes shoppen kan in Haarlem opperbest, maar ​Meneer Paprika spant de kroon. Opa en oma mee, kids mee, croissant voor ieders neus. Kids zijn uren zoet met al het speelgoed en de grote verkleedkist (​Koningstraat 19)​.​ ​Dat fairtrade en duurzaam allang uit de geiten- wollensokkenhoek zijn, bewijst concept- store ​Aap Poes​ ​(​Grote Houtstraat 142b).​ In de Breestraat vind je het sympathieke ​Sjakies, een kleine winkel die uitpuilt van de hebbedingen​ (​Breestraat 34). 

Bekijk hier al onze andere favoriete hotspots!

Maartje Diepstraten

Maartje Diepstraten | vtwonen | Barts Boekje | Hotspots

Maartje Diepstraten en haar team spotten de leukste & nieuwste adressen voor Barts Boekje, een up-to-date adressensite. En nu dus ook voor vtwonen! Volg haar op Instagram of bartsboekje.com.

nog meer: