Citytrip Deventer: langs de IJssel

Struinen langs antiek- en brocantezaken in het Bergkwartier, eten en uitpuffen op het fijne stadsstrand aan de IJssel en slapen op een lokaal gemaakt bed: dat en nog veel meer maakt Deventer tot ideale weekendbestemming. Wij lichten 20 hotspots uit die je niet mag missen.

vtwonen citytrip Deventer

vtwonen citytrip Deventer

But first coffee

Ben je in Deventer dan kun je niet anders dan je dag beginnen met de wereldberoemde kruidkoek van Jb. Bussink bij de Deventer Koekwinkel. Bestel de Deventerkoek (er zijn drie soorten), maar vooral ook de zachte Jacob’s Koek: warm uit de oven en goddelijk (Brink 84).

vtwonen citytrip Deventer - koffie
vtwonen citytrip Deventer - koffie
vtwonen citytrip Deventer - koffie

Lunchbreak

Om echt tot rust te komen ga je naar Sync Ok (Broederenstraat 29). Deze WiFi-, telefoon- en laptop-vrije plek is een groene oase met goed eten. Je eet hier biologisch, vegan en glutenvrij. Op het menu staan heerlijke broodjes en taco’s met jackfruit, maar ook ontbijt, gebak en borrel. Goed voor jou en de planeet! Deventer is om de Waag heen gebouwd en het plein ervoor – de Brink – is de plek met de meeste cafés. Mispakken kan niet, al is St. Tropez wel één van de favorieten. Vraag de gemiddelde Deventenaar naar het favoriete restaurant in de stad en hij of zij zal Jackies noemen. Een succesnummer dat om meer vroeg. Om die reden opende de eigenaren No. 11: dezelfde gezelligheid, top-service en op Azië geïnspireerde gerechten, maar dan voor overdag, vlak naast het originele Jackies (Groote Poot 11).

vtwonen citytrip Deventer - hotspots
vtwonen citytrip Deventer - hotspots
vtwonen citytrip Deventer - hotspots

5x (vintage) shoppen

Deventer is dé stad van de snuisterijen en vintage-vondsten. De hele week en op zaterdag nog meer, want dan zijn de deuren van de Oude Mosterdfabriek geopend, een markthal met allerlei vintagekraampjes in de gezellige Walstraat (Walstraat 64). Aan de andere kant van het centrum kun je wel een dag doorbrengen in alle leuke winkels in en rond de Grote Overstraat. Flotte Conceptstore is een van de hoogtepunten. Het inspirerende zaakje verkoopt grote en kleine hebbedingen (Grote Overstraat 77). Aan de overkant van Flotte nam interieur(ver)maakster Delaya haar intrek in een lichte garage. Ze verzamelt er oude en nieuwe meubels en laat haar klanten in haar Delaya Rekveld Experience Store zien hoe leuk het proces van opknappen is (Grote Overstraat 64). In de voormalige Sallandbank zit een droom van een interieurwinkel: Carlos in Huis. Boven rommel je tussen het kleinere spul, beneden wordt tussen de vroegere kluisdeuren inspiratiekamers gecreëerd (Hofstraat 13-15).

vtwonen citytrip Deventer - hotspots
vtwonen citytrip Deventer - hotspots
vtwonen citytrip Deventer - hotspots

Aan tafel

Restaurant Jackies is een goede bekende in de stad. Je schuift er aan voor oesters en steak tartaar, sushi en een hamburger. De eigenaren openden een paar deuren verder het gloednieuwe restaurant The Lemon Tree. Dezelfde hartelijkheid als bij Jackies, maar iets meer fine dining. Er is Scandinavisch design, prachtige houten tafels, een chef’s table in de kelder (naast de keuken) en een citroenboom in het midden van de zaak. De keuken is geïnspireerd de Scandinavische nordic kitchen met overwegend pure gerechten met zo min mogelijk ingrediënten (Groote Poot 1). Ook Portugal is vertegenwoordigd in Deventer: in een kruidenierszaak in het Bergkwartier begon Antoinette veertig jaar geleden café Chez Antoinette. Er zijn twee terrassen waarvan er een uitkijkt op de prachtige Bergkerk (Roggestraat 10-12). Liever sushi? Dan is Trinibra Sushi Barje eindstation. De zaak oogt van buiten misschien klein, maar binnen is het ruim en fris en de sushi is uitstekend (Grote Overstraat 63).

vtwonen citytrip Deventer - hotspots
vtwonen citytrip Deventer - hotspots
vtwonen citytrip Deventer - hotspots

Gezond weer op

In Deventer stond de wieg van beddenmerk Auping en het was een afwachten tot er een eigen Auping-hotel kwam. In een monumentaal herenhuis aan het Grote Kerkhof opende Hotel het Huis van Deventer. Er zijn zeven city-lofts, met kunst en een eenvoudige maar on fleek inrichting. Slapen doe je op de beroemde Auping Auronde bedden (Grote Kerkhof 5). Iedere dag van de week vaart de pond af en aan de IJssel over om de binnenstad te verbinden met ‘de overkant’. Aan die overkant siert hetSandton IJselhotel de waterkant. Een statig pand met een grote glazen serre aan de waterkant en het groene achterland aan de andere zijde. De kamers zijn ruim en comfortabel, het ontbijt idem. Gasten krijgen een kaartje om gebruik te maken van het pontje. Geen kaartje? Dan betaal je 1,10 per oversteek (Worp 2).

vtwonen citytrip Deventer - hotspots
vtwonen citytrip Deventer - hotspots
vtwonen citytrip Deventer - hotspots

Natuur in de stad

Als je vanuit het station richting stad loopt, hoor je ze misschien al van een afstand: de vogels. Ze kregen in Deventer hun eigen eiland: Het Vogeleiland, precies tussen het station en de binnenstad omgeven door groen. In de zomermaanden opent het horecapaviljoen in het park van donderdag tot en met zondag. Deventer ligt aan de oever van de IJssel, ideaal dus voor een stadsstrand. In het voorjaar van 2019 opende hier pop-up idee Meadow op het Deventer Stadsstrand, een informele horecazaak met biologische handgemaakte ijsjes, kleine Arabische gerechten en – uiteraard – Davo bier van de lokale brouwerij. Het strand bereik je het best met de fiets of de auto. Lopen vanaf de binnenstad is nét wat te ver (Bolwerkersweg 11).

LEES OOK
Citytrip mooi Middelburg: rondje Zeeland

Wat is waar te vinden?

Hanzestad Deventer is één van de oudste steden van Nederland. Het centrum wordt omsloten door water: de IJssel aan de ene kant en grachten aan de andere, waardoor de binnenstad compact en overzichtelijk is. De historische straatjes vragen om het betere struinwerk – vooral het Bergkwartiermet z’n vele antiek- en brocantezaken mag je niet missen. Aan de rand van de stad zit het Havenkwartier, de plek waar de creatieven van de stad zich verzamelen. Ieder jaar host de stad bovendien de grootste boekenmarkt van Europa en het oergezellige Dickens Festijn. Meer ontdekken? Bekijk hier al onze favoriete hotspots!

vtwonen citytrip Deventer

Maartje Diepstraten

Maartje Diepstraten | vtwonen | Barts Boekje | Hotspots

Maartje Diepstraten en haar team spotten de leukste & nieuwste adressen voor Barts Boekje, een up-to-date adressensite. En nu dus ook voor vtwonen! Volg haar op Instagram of bartsboekje.com.

nog meer: Wooninspiratie