Checklist: zo laat je jouw huis vakantieproof achter

Eettafel Habitat,kruk Ikea, lamp Egg of Columbus van Seletti, fotoprint van hotel Pensão Agricola in Portugal zelfgemaakt, linoleum betonkleur, overig onbekend. Beeld

Sta je in de startblokken om op vakantie te gaan? Zorg dan dat het huis er nét zo klaar voor is als jijzelf. Want wanneer alles thuis goed is geregeld, wordt die tijd aan de kust of op de camping een stuk relaxter. Neem voor vertrek deze checklist door en laat het huis vakantieproof achter. Bon voyage!

Lees verder onder de advertentie

Maak alles schoon

Neem vlak voor vertrek de tijd om het huis goed schoon te maken, want er is niets fijners om in een fris huis terug te komen. Check van alles dat in de koelkast staat de datum. Neem eventueel dingen mee, vries het in of geef het weg aan de buren. Maak daarna de koelkast meteen goed schoon. Misschien kun je ‘m zelfs helemaal leeg-en schoonmaken en tijdens de vakantie uitzetten. Leeg daarna alle vuilnis- en prullenbakken en zorg dat iemand de kliko voor je aan de straat zet. Zorg er ook voor dat alle wasmanden leeg zijn, het schone goed in de kast ligt en er geen natte was meer in de wasmachine zit.

Misleid het inbrekersgilde

Om eventuele inbraakpogingen te voorkomen is het slim om de indruk te wekken dat er nog iemand thuis is. Heb je een tijdschakelaar voor de verlichting in huis? Stel dan in dat er ’s avonds een lamp brandt. Vraag de buren of ze af en toe kunnen langskomen om de post op te ruimen en de planten water te geven. En leg desnoods een tijdschrift open op tafel met een (schoon) koffiekopje ernaast. Zo lijkt het alsof je er nét nog zat.

LEES OOK
Zomer hitteplan voor kamerplanten.

Lees verder onder de advertentie

Waardevolle spullen uit zicht

Wanneer alle gordijnen voor een langere tijd dicht zitten, is het voor de buitenwereld vrij duidelijk dat je op vakantie bent. Laat dus zoveel mogelijk gordijnen open en sluit bijvoorbeeld alleen de vitrage. Nu iedereen naar binnen kan gluren, is het wel handig om elektrische apparaten en andere waardevolle spullen uit het zicht te laten.

Ramen en deuren op slot

Sluit voor vertrek alle ramen en deuren in huis goed af. Ook de achterdeur, schuurduur, schuttingdeur en schuifpui. Het ligt voor de hand bij een vakantieproof huis, maar juist daarom wordt het nog weleens vergeten. Zet wél alle ventilatieluiken open om ervoor te zorgen dat er nog frisse lucht in huis komt.

Zet dit allemaal uit

Kijk vlak voor je weggaat nog een keer of het gas helemaal uitstaat, de verwarming uit is óf op een spaarstand staat. Zorg er ook voor dat er geen onnodige lampen branden, de elektrische apparaten uit zijn óf op een spaarstand staan. En dat alle kranen dicht zijn gedraaid en alles op slot zit. Het voelt misschien een beetje overbodig, maar better safe than sorry.

Lees verder onder de advertentie

handige opbergers…